Een film die volledig rust op zijn animatie en sfeermuziek is niet iets wat we heel erg gewend zijn. In Flow spelen dieren de hoofdrol en wordt het verhaal verteld door hun acties; er komt geen woord aan te pas. Vaar mee op deze woordeloze reis en kijk ademloos mee naar het avontuur van Kat. Lees onze Flow recensie!
Wanneer de wereld onder water begint te lopen, moet een zwarte kat zijn best doen om te overleven. Hoewel op zichzelf, wordt hij gedwongen aan te sluiten bij een bijzonder gezelschap van dieren.
Flow is in eerste instantie een visuele ervaring met een mooie stijl die de wereld van de kat tot leven brengt. Niet alleen dankt de film zijn titel aan de aanwezigheid van stromend water, de animatiestijl zelf is zeker vloeiend te noemen. De stijl is erg schilderachtig en probeert niet realistisch te zijn. Toch komt het realisme heel erg naar voren in de manier waarop de dieren zich gedragen. Wie een kat heeft, herkent de gedragingen van de hoofdpersoon meteen.
Geen dialoog
Het is wel wennen om naar een film te kijken waar geen dialoog aan te pas komt. Juist in een animatiefilm – geschikt voor de hele familie – kijk je niet vreemd op als honden en katten met elkaar beginnen te praten. In Flow gaat regisseur Gints Zilbalodis (Away) de uitdaging aan om hun verhaal op een heel andere manier te vertellen.
Zelf ben ik iemand die zich heel erg op tekst en dialoog focust, dus het gebrek daaraan dwong me om volledig op het beeld te letten. Leg je telefoon dus weg of kijk deze film in de bioscoop, anders mis je gewoon iets heel moois.
Flow recensie – Familiefilm
Het vriendelijke, avontuurlijke verhaal van Flow is geschikt als familiefilm, maar juist het gebrek aan dialoog kan er ook voor zorgen dat kinderen hun aandacht verliezen in de rustigere scènes. In een wereld waar kinderfilms vaak vol spektakel en lawaai zitten, is deze animatie wellicht een verademing. Als je dan ook nog een kat, hond, ringstaartmaki, secretarisvogel en capibara verzamelt, kun je het avontuur daarna heerlijk naspelen.
Flow recensie – De reis boven de bestemming
In Flow zoekt Kat vooral een nieuw huis om weer zijn leven op te bouwen. Zoals veel verhalen gaat de film zelf uiteindelijk om de reis. Ben je niet bang voor een tekstloze film en wil je even helemaal meevaren op de stroom, ga Flow dan snel zien. Hij draait vanaf 26 december in de bioscoop!
Extra: Jeroen naar de Flow première in Eye Filmmuseum
Afgelopen 9 december vond de première van Flow plaats in het Eye Filmmuseum in Amsterdam. De Letse (uit Letland dus) regisseur Gints Zilbalodis was bij de voorstelling aanwezig voor een Q&A onder leiding van schrijfster Bibi Dumon Tak (Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda). Jeroen en zijn dochter van bijna 11 waren erbij aanwezig.
Jeroen: De grote zaal van Eye Filmmuseum heeft uitmuntend geluid en zo zagen we Flow op de best mogelijke manier: op het grote scherm met overdonderend geluid. Als animatieliefhebber werd ik al snel meegevoerd door de prachtige beelden, hoewel de stijl van de film eerst wel even wennen was. De omgevingen en het water in Flow zijn namelijk zeer gedetailleerd weergegeven, terwijl de hoofdpersonages – de dieren die Daniel hierboven noemt – juist minimalistisch, zelfs bijna impressionistisch zijn afgebeeld. Hierdoor kan ieder zijn eigen beeld van de dieren vormen; je eigen kat, of misschien zelfs jezelf, erin zien. Het deed me denken aan een computergame van vroeger, waarin spelpersonages ook niet tot in detail konden worden weergegeven en je zo zelf dieper het spel werd ingezogen.
Flow recensie – Geschikt voor eigen interpretatie
Naast het visuele aspect dat je zelf in kan vullen, is ook de Odyssee van de dieren voor eigen interpretatie geschikt. Juist doordat de dialoog weggelaten is, moet je de acties en beweegredenen van de personages zelf een invulling geven. Soms is dat eenvoudig, maar vaak ook niet. In het vraaggesprek met Zilbalodis kwam dat ook naar voren. De regisseur was de afgelopen vijf maanden non-stop onderweg om Flow te promoten en hoorde van het publiek uit verschillende landen ook verschillende interpretaties van bijvoorbeeld de beweegredenen van de secretarisvogel.
Zilbalodis bedacht veel scènes ook op gevoel en tijdens het beluisteren van de muziek die gebruikt is. Hierdoor “stroomt” het verhaal soms verschillende kanten op en is Flow wat mij betreft vooral een arthouse animatiefilm. Hij is geschikt voor 6 jaar en ouder, maar is zeker geen kinderfilm. Mijn dochter vond hem erg mooi om te zien, maar niet per se spannend. Als volwassene zet hij je vooral aan het nadenken over het leven en vriendschap. Inmiddels heeft Flow de award voor beste animatiefilm gewonnen op de European Film Awards 2024.
Flow draait vanaf 26 december in de bioscoop. Bekijk hier de trailer:
Titel: Flow
Regisseur: Gints Zilbalodis
Acteurs: Geen
Uitgever: Bantam Film
Genre: Animatie
Lees meer Modern Myths recensies!
© 2024-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Bantam Film
Reactie plaatsen