De Dieren van Baker Street recensie

De Dieren van Baker Street recensie – Natte speurneuzen

Londen, mistige steegjes en een mysterie dat wacht om opgelost te worden. In De Dieren van Baker Street kruip je in de huid van – jawel – de dieren van Baker Street. Toby, de trouwe hond van de enige echte Sherlock Holmes, doet een beroep op Calabash de spin, Clay de kikker, Briar de vogel en Cherrywood de muis om verschillende mysteries op te lossen. Lees in onze De Dieren van Baker Street recensie hoe samenwerking centraal staat in dit spannende detectivespel van DSV Games! 

De feiten: 9 november 2024, Spellenspektakel, Jaarbeurs Utrecht. Enkele verdachte Spelletjes Vrienden. Een vermiste hoed. De conclusie: een tof half uurtje en een pinpas die tevoorschijn wordt gehaald. Wanneer deze recensie verschenen is, heb ik alle misdaden al opgelost. ‘Take that’, Sherlock Holmes.

Het doel van De Dieren van Baker Street is simpel: los het mysterie op voordat je tijdfiches op zijn. Naast de tutorial zijn er zes verschillende dossiers die elkaar chronologisch opvolgen. Je moet ze dus in volgorde spelen. Samen speur je naar aanwijzingen, volg je verdachten en probeer je tot de juiste conclusies te komen.

De Dieren van Baker Street - speloverzicht

De Dieren van Baker Street recensie – Wie begint?

Hoogste dobbelsteenrol? Oudste speler? Veel spellen bepalen hun startspeler tegenwoordig anders. Bij elk spel vertellen we wie er mag beginnen.
De Dieren van Baker Street: Iedereen speelt tegelijkertijd.

Het spelverloop

De Dieren van Baker Street - CherrywoodHet spel legt duidelijk uit hoe je elk scenario opzet. Elk mysterie begint met een introductie waarin je alvast enkele aanwijzingen krijgt. Als je geen zin hebt om te lezen, kun je ernaar luisteren. Vervolgens bepaal je samen naar welke locatie je reist.

Elke keer dat je reist, leg je een tijdfiche neer. Bij elke locatie hoort een locatiekaart. Je kunt er informatie verkrijgen of een voorwerp vinden, afhankelijk van welk personage de locatie onderzoekt of welke informatie/voorwerpen je al hebt. Maar let op! Gebruik je het verkeerde personage, voorwerp of informatie, dan kun je waardevolle tijdfiches verliezen.

Tijdfiches per avontuur

De Dieren van Baker Street recensie – Pas de vergrootglazen aan elkaar

Hoe werken de locatiekaarten? Elke kaart bestaat uit een helft van een vergrootglas. Zodra je kaarten aan elkaar legt, zie je of de vergrootglazen aansluiten. Is dit het geval? Dan vertelt het spel welke nieuwe kaart je mag omdraaien. Op deze manier verzamel je aanwijzingen om het mysterie te ontrafelen.

De zaak van de vermiste muis

Materiaal en componenten

De illustraties van De Dieren van Baker Street stralen een enorme charme uit. De kaarten hebben een duidelijke iconografie en alles is netjes per dossier opgeborgen in de speldoos. Zelfs het spelbord komt in een ziplockzakje. Hoe verzorgd is dat?!

Met slechts een handvol componenten – een spelbord, de kaarten en enkele fiches – weet het spel zes uiteenlopende scenario’s aan te bieden. Hier is duidelijk goed over nagedacht. Een klein nadeel is dat je de kaarten heel precies op de pijl moet aansluiten, omdat een verschil van enkele millimeters kan bepalen of de vergrootglazen wel of niet aansluiten.

De zaak van de geliefde deerstalker

Lief, maar niet naïef

De Dieren van Baker Street is een verhalend spel voor de hele familie. Wat me aangenaam heeft verrast, is dat de mysteries kindvriendelijk maar niet kinderachtig zijn. Ja, in de tutorial moet je een hoed terugvinden, maar daarna gaat het om “serieuze” misdaden zoals vergiftiging, ontvoering en ongelijkheid.

Het spel is zo geschreven dat volwassenen zich er prima in kunnen vinden (dat zeg ik, als een representatieve volwassene), terwijl het geschikt blijft voor kinderen zonder hen te betuttelen of hen zogenaamd te beschermen tegen ongepaste onderwerpen (dat zeg ik als moeder). Dit geldt niet alleen voor de mysteries, maar ook voor de personages. Zo geeft Calabash de spin toe dat ze weleens een familielid heeft opgegeten. Ja, dat moet je ook niet doen…

De dieren van Baker Street op speurtocht

De Dieren van Baker Street recensie – Heerlijk verhaal zonder grote risico’s

Het spelmechanisme is erg eenvoudig. Nou ja, eerlijk gezegd is er relatief weinig spel aan, want het enige wat je echt moet doen, is goede inschattingen maken (wat toch een beetje gokken blijft) en je tijdfiches in de gaten houden. Zelfs als je een “verlieskaartje” moet omdraaien, staat er dat je gewoon mag doorspelen. In een verhalend spel vind ik dat prima, want ik zou in zo’n detectivespel toch verder willen spelen, ongeacht wat het spel zegt. Het voelt namelijk onbevredigend om een zaak onopgelost te laten.

Dus: De Dieren van Baker Street is een spel zonder grote risico’s, maar met een heerlijk verhaal om even te ontspannen na een drukke school- of werkdag. Het is in ieder geval eens iets anders dan een Agatha Christie…

Voordelen: Sfeervol en humoristisch / Leuk voor alle leeftijden / Eenvoudig spelmechanisme
Nadelen:  Je wint altijd / Lineair verhaal

Titel: De Dieren van Baker Street
Ontwerpers: Clémentine Beauvais, Dave Neale
Uitgever: DSV Games
Aantal spelers: 1-4
Leeftijd: 10+
Duur: 45-60 minuten
Genre: Mysterie / Fantasy

Modern Myths Shop 

Koop De Dieren van Baker Street via De Spelletjes Vrienden of Het Spelhuis:

De Dieren van Baker Street - packshotDe Dieren van Baker Street
De Spelletjes Vrienden – De Dieren van Baker Street – € 32,15
Het Spelhuis – The Animals of Baker Street (ENG) – € 30,99

Bekijk hier de teaser van De Dieren van Baker Street:

Modern Myths Spellenavond

Elke laatste vrijdag van de maand schuif je bij Modern Myths aan voor een spelletjesavond. De week is voorbij en het is tijd om tot rust te komen. Niet met een serie, maar gezellig met een bord- of ruilkaartenspel. Tijdens de Modern Myths Spellenavond worden uiteenlopende spellen besproken om alleen of met een groep te spelen, door samen te werken of gewoon ieder voor zich! Veel van de in deze rubriek besproken spellen kun je vinden in onze eigen Modern Myths Shop. 

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2024-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © DSV Games / Vicky Swers

Clay de kikker

Vicky Swers

In Vickys kindertijd draaiden de VHS-tapes met Disneyfilms elk weekend – zonder overdrijven – en de sprookjesboeken lagen meer uit de kast dan erin. Ze was 13 jaar toen ze voor het eerst het boek "Peter Pan en Wendy" las, een verhaal dat haar leven op de kop zou zetten. Nu schrijft ze haar eigen verhalen en blijft ze op zoek naar de oorsprong van haar favoriete sprookjes en mythes.

Als jeugdleidster verzon Vicky haar eerste spellen, al overleefden deze ideeën de jaren niet. In diezelfde periode speelde ze haar eerste rollenspel. Een nieuwe wereld ging voor haar open. Van de rollenspellen tuimelde ze in de thematische bordspellen. Ondertussen is ze spelauteur van "Adventures in Neverland" en een fanatieke bordspeler. Als je haar niet in de spellenwinkel vindt, dan wel op één van de vele spellenbeurzen.

Vicky combineert het beste van beide werelden – verhalen vertellen en spellen spelen – op haar website Vickyschrijft.nl. Naast alle eigen ideeën die nog op tafel liggen, ondersteunt ze graag anderen om hun droom waar te maken!

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • BoekenBoeken
  • Films en seriesFilms en series