Salem’s Lot recensie

Salem’s Lot recensie – Snelle verfilming voor de jongere generatie

Vele boeken van bestsellerauteur Stephen King zijn de afgelopen jaren verfilmd. Met wisselend succes, mag daaraan toegevoegd worden. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: It, Pet Sematary, The Stand, Gerald’s Game, Firestarter en ga zo maar door. Sommige verfilmingen waren geweldig, anderen wat minder. Over smaak valt niet te twisten tenslotte. Nu kun je op HBO Max naar een nieuwe Salem’s Lot kijken. Is Silvia bezeten van deze nieuwe versie, of kan je beter een eerdere verfilming kijken? Lees het in haar Salem’s Lot recensie!

Salem’s Lot recensie – PosterSalem’s Lot is inmiddels aan de derde poging toe het verhaal florissant op het witte doek (of je tv-scherm) te krijgen. Eerst was daar de versie uit 1979, die we maar snel moeten vergeten – wederom, over smaak valt niet te twisten. Dan was er de versie uit 2004 die behoorlijk goede kritieken kreeg. En nu belanden we in 2024, waarin dit verhaal wederom een verfilming krijgt.

Zoals veel van de boeken van King betreft het hier een omvangrijk verhaal dat niet in een kleine twee uur te vatten is. Dat is dan meteen de valkuil van deze film. Het boek bevat zoveel details en zoveel personages, waarvan de helft (meer dan de helft zelfs) deze nieuwe film niet heeft gehaald. Een film in twee delen, of een miniserie, was meer op zijn plaats geweest.

Lewis Pullman als Ben Mears in Salem's Lot 2024

Niet kijken, maar er zitten vampiers op het dak

Salem's Lot - Stephen King
Salem’s Lot – Stephen King

Misschien mikten de makers van deze film – er wordt reclame gemaakt met de bedenker van het The Conjuring Universe en een producent van It – op het jongere publiek. De film gaat namelijk behoorlijk snel. Mocht je nog niet weten waar Salem’s Lot over gaat, volgt hier een korte samenvatting.

Ben Mears – in deze versie gespeeld door Lewis Pullman (Riff Raff, Outer Range) – keert na vijfentwintig jaar terug naar Jerusalem’s Lot om een boek te schrijven over het verlaten Marsten huis. Hij wil er zijn intrek nemen, maar een mysterieuze vreemdeling heeft die plek al opgeëist. Een man genaamd Straker (Pilou Asbæk (Samaritan, Aquaman and the Lost Kingdom)) opent tegelijkertijd een antiekzaak in het plaatsje en daarmee worden vreselijke gebeurtenissen in gang gezet. Gebeurtenissen die uiteindelijk de ondergang van Jerusalem’s Lot zullen betekenen…

Pilou Asbæk als R.T. Straker

Salem’s Lot recensie – Nu nog een titel

King vertelt in de proloog van Salem’s Lot dat hij geïnspireerd was door Bram Stokers Dracula. Hij wilde een tegenhanger schrijven. In overleg werd bepaald dat de titel zou veranderen naar Salem’s Lot, omdat “Jerusalem’s Lot” teveel de smaak van religie had. De titel Second Coming verdween ook de prullenbak in, omdat die volgens Kings vrouw meer aan een pornofilm deed denken.

De uitgever vond ook dat als Salem’s Lot zou verschijnen, King voortaan als een horrorauteur bestempeld zou worden. Met Roadwork – geschreven onder zijn pseudoniem Richard Bachman – zou hij waarschijnlijk serieuzer genomen worden. Het werd toch Salem’s Lot. En de rest is geschiedenis.

Jordan Preston Carter als Mark Petrie en Bill Camp als Matt Burke

Een snelle, vermakelijke film

Hoewel deze nieuwe verfilming op HBO Max maar het bovenste laagje van het verhaal schraapt, is het een vermakelijke film. Regisseur Gary Dauberman (Annabelle Comes Home) volgt de verhaallijn redelijk goed. Het is dus wel een zeer vereenvoudigde versie van het origineel, waardoor de diepgang soms verloren gaat. Zeker als het gaat om de relatie tussen Ben en de jonge Mark Petrie (Jordan Preston Carter (DMZ, The Haves and the Haves Not)), in het boek wordt die veel meer uitgediept.

Ook was er nogal wat kritiek op de acteerprestaties, maar dat is niet terecht. Evenals de stevige kritiek op de “special effects”, die er niet inzitten. Behalve dan de oplichtende ogen van de vampiers, wat teruggrijpt naar het origineel uit de jaren 70. Wat dan weer heel nostalgisch is. En ook met de oplichtende kruizen is niets mis. Beter een kruis met een led-lichtje erin, dan die eeuwige tenenkrommende CGI waar eigenlijk geen budget voor is.

Nicholas Crovetti als Danny Glick

Salem’s Lot recensie – Helemaal niet slecht

Degenen die nog onbekend zijn met het verhaal van Salem’s Lot zullen de film wellicht met minder kritische ogen bekijken, maar voor een King-fan die het boek goed kent, vond ik hem helemaal niet slecht. De film maakt geen gebruik van een sterrencast, maar ook niet van onbekenden. Zo kennen we Lewis Pullman (die Ben Mears speelt) van Top Gun: Maverick en Bad Times at the El Royale. Makenzie Leigh speelt Susan Norton en haar ken je van The Slap en The Assistant.

Tot slot, vind je het na deze film een uitdaging om aan het boek te beginnen, probeer dan de luisterversie op Spotify. Deze wordt verrassend goed voorgelezen door Frans van Deursen (‘Frits, keuken!’).

Salem’s Lot streamt nu op HBO Max. Bekijk hier de trailer: 

Titel: Salem’s Lot
Regisseur: Gary Dauberman
Acteurs: Lewis Pullman, Makenzie Leigh, Jordan Preston Carter, Pilou Asbæk
Uitgever: Warner Bros
Medium: HBO Max
Genre: Horror

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2024-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © HBO Max

Makenzie Leigh als Susan Norton

Jeruzalem's Lot

Silvia van Gimst

Silvia van Gimst is van jongs af aan geboeid door het 'gothic novel'-genre en is tot de dag van vandaag een groot fan van het productiehuis Hammer. De wereld van het ongrijpbare en bizarre heeft een overweldigende aantrekkingskracht op haar. Evenals het bovennatuurlijke en het surrealistische. In 2012 begint Silvia met het schrijven van korte verhalen en in 2016 lanceert ze haar debuut, een Engelstalige korte verhalenbundel 'One for the Birds' (Godijn Publishing). Liefde, dood en bedrog spelen grote rollen in de verhalen en als je denkt dat je weet hoe het zit, laat het vaak onverwachte einde je met een onbestemd gevoel achter. Later wordt ook H.P. Lovecraft een bron van inspiratie voor Silvia.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.