The Rule of Jenny Pen recensie

The Rule of Jenny Pen recensie – Surrealistisch griezelen met een handpop

Een rechter (Geoffrey Rush) komt door een hersenbloeding in een verzorgingstehuis terecht. Zijn leven verandert hierdoor niet alleen drastisch, hij wordt ook nog eens geconfronteerd met een medebewoner die iedereen in het tehuis terroriseert. Lees in Silvia’s The Rule of Jenny Pen recensie waarom je deze horror van de oude dag niet mag missen op Imagine Fantastic Film Festival 2024! 

Lees meer Imagine 2024 recensies in onze Imagine Film Festival 2024 special.

Alsof het nog niet erg genoeg is dat je aan levenskwaliteit in moet leveren als je ziek wordt, kan je op je oude dag ook nog terecht komen in een tehuis met demente en kwijlende ouderen. Je moet er toch niet aan denken dat er dan nog meer verschrikkelijks op je pad komt. In de thriller The Rule of Jenny Pen – te zien op Imagine 2024 – gebeurt dit echter wel. De film weet dit ook op een dusdanige manier te verkondigen dat je als kijker hoopt dat je dit nooit zal overkomen.

Wat een frustratie en onmacht. Vooral omdat de hoofdpersoon, rechter Stefan Mortensen (Geoffrey Rush die we kennen van o.a. Pirates of the Caribbean waar hij kapitein Hector Barbossa speelt), geen gehoor krijgt bij het personeel van het tehuis. Hoe hij ook klaagt en (vooral volgens het personeel) zeurt, niemand neemt maatregelen tegen de pestkop die elk oudje in het huis terroriseert en sart.

John Lithgow als Dave Crealy en Geoffrey Rush als rechter Stefan Mortensen in The Rule of Jenny Pen

The Rule of Jenny Pen recensie – Terreur op je oude dag

In eerste instantie lijkt die bewuste medebewoner van het tehuis – Dave Crealy (gespeeld door John Lithgow, van 3rd Rock from the Sun en Dexter) – een oude man die ze niet allemaal meer op een rijtje heeft. Hij loopt enkel te zeulen met een pop genaamd Jenny Pen.

In werkelijkheid is hij echter een gewiekste folteraar die er ’s nachts op uittrekt om zijn medebewoners het leven zuur te maken. Kan rechter Mortensen iets tegen hem beginnen, terwijl zijn lichaam en geest hem steeds meer in de steek laten?

Geoffrey Rush als rechter Stefan Mortensen

Jenny Pen, een cultfiguur in de maak

Hoewel The Rule of Jenny Pen wat aan de lange kant is en het verhaal zich hier en daar wat voortsleept, wordt de spanning erg goed opgebouwd. De film is vastgelegd in kleuren, beelden en hoeken die het geheel naar een hoger plan trekken. Door de geluidseffecten en keuze van muziek krijgt de film een surrealistisch sausje.

Door sommige critici wordt hij als een horrorfilm bestempeld. Hoewel dat niet helemaal accuraat is (hij voldoet niet aan de “standaard” horrorfilm waar je waarschijnlijk wel een beeld bij hebt), is het gebruik van de handpop Jenny Pen behoorlijk griezelig. En zeker als je iemand bent die niet goed tegen onrecht kan, is deze film af en toe behoorlijk naar om te kijken.

John Lithgow als Dave Crealy

The Rule of Jenny Pen recensie – Hoop maar dat het je nooit overkomt

Het acteerwerk in The Rule of Jenny Pen is puik. John Lithgow en Geoffrey Rush, twee rotten in het vak, dragen de film als geen ander. Ze zijn zeer aan elkaar gewaagd. Het verhaal is eng realistisch en wordt door regisseur James Ashcroft (Coming Home in the Dark) beklemmend in beeld gebracht. Je hoopt echt dat je nooit zelf in zo’n situatie terecht komt.

Titel: The Rule of Jenny Pen
Regisseur: James Ashcroft
Acteurs: John Lithgow, Geoffrey Rush
Genre: Thriller

The Rule of Jenny Pen is nog te zien op Imagine Fantastic Film Festival 2024 op deze tijden:

  • 1 november om 21:40 in FilmHallen zaal 1

Tickets en tijden vind je op de The Rule of Jenny Pen-pagina.

Imagine Film Festival 2024

Imagine Fantastic Film Festival banner kleinImagine is het grootste filmfestival voor de fantastische film in Nederland. Kijk tijdens Imagine Fantastic Film Festival 2024 van 24 oktober t/m 3 november naar het beste op het gebied van fantasy, horror en sciencefiction. Bij Imagine draait alles om de verbeelding. Ieder jaar daagt het festival het publiek uit om via de verbeelding na te denken over de toekomst van mens en maatschappij. Deze editie gaat het over 1984 en Islamitische Djinn horror. Hierbij wordt de kracht van de fantastische film gebruikt: deze stelt je namelijk in staat om toekomstige werelden te ontdekken, een andere kijk op de werkelijkheid te ontwikkelen, het onbekende te onderzoeken en daarmee je blik te verruimen. Voor onze recensies van de films kijk je bij onze Imagine Film Festival 2024 special!

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2024-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Galaxy Pictures

John Lithgow als Dave Crealy met Jenny Pen

Silvia van Gimst

Silvia van Gimst is van jongs af aan geboeid door het 'gothic novel'-genre en is tot de dag van vandaag een groot fan van het productiehuis Hammer. De wereld van het ongrijpbare en bizarre heeft een overweldigende aantrekkingskracht op haar. Evenals het bovennatuurlijke en het surrealistische. In 2012 begint Silvia met het schrijven van korte verhalen en in 2016 lanceert ze haar debuut, een Engelstalige korte verhalenbundel 'One for the Birds' (Godijn Publishing). Liefde, dood en bedrog spelen grote rollen in de verhalen en als je denkt dat je weet hoe het zit, laat het vaak onverwachte einde je met een onbestemd gevoel achter. Later wordt ook H.P. Lovecraft een bron van inspiratie voor Silvia.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.