Vicky heeft genoeg folklore gelezen om zeker te weten: stap nóóit in een feeëncirkel! Maar toen ze de prachtige speldoos van Fairy Ring zag, was het al te laat. Ze was meteen betoverd en kon de verleiding niet weerstaan. Gelukkig maar, want wat is ze blij dat ze zich heeft laten meeslepen! In deze Fairy Ring recensie vertelt ze je alles over dit magische spel van Repos Production!
Hoewel de spelregels eenvoudig zijn, heeft Fairy Ring een verrassende strategische diepgang die je telkens uitdaagt om de juiste keuzes te maken. En als bonus: mijn hoofdrekenen kreeg ook weer een opfrisser!
Fairy Ring recensie – Wie begint?
Hoogste dobbelsteenrol? Oudste speler? Veel spellen bepalen hun startspeler tegenwoordig anders. Bij elk spel vertellen we wie er mag beginnen.
Fairy Ring: Kies een willekeurige speler die de startspelertegel neemt.
Het spelverloop
Het spel bestaat uit twee rondes, waarin elke ronde uit zes beurten bestaat. Iedere speler begint een ronde met zeven kaarten. Per beurt kies je één kaart, waarmee je een nieuwe paddenstoel in je dorp plant. Je mag deze paddenstoel links in je dorp, rechts in je dorp of bovenop eenzelfde soort paddenstoel plaatsen.
Daarna beweegt je fee over de verschillende paddenstoelen. Hoeveel stappen je fee zet, wordt bepaald door de waarde op je gespeelde kaart. Zet je fee meer stappen dan dat je paddenstoelen in je dorp hebt? Geen enkel probleem! Ze springt gewoon naar het dorp van de volgende speler en zet haar reis voort! Dit verklaart dus de naam van het spel: de feeën bewegen in rondjes over de verschillende dorpen heen, de “Fairy Ring”. Vervolgens geef je de kaarten door aan de speler links van je. Je moet er dus ook rekening mee houden dat de paddenstoelen die je niet kiest, mogelijk gekaapt worden door je tegenspelers.
Fairy Ring recensie – En de punten dan?
De paddenstoelen leveren mana op die je vervolgens mag omzetten in punten. De effecten van de paddenstoelen zijn even wennen, want je scoort alleen mana van de paddenstoelen in je eigen dorp. Zelfs als je fee op een paddenstoel van een ander eindigt.
Stel bijvoorbeeld dat je een uitkijktoren in je dorp hebt. Deze paddenstoel levert meer punten op naarmate hij hoger is. Als je fee op een uitkijktoren van twee hoog van een tegenstander eindigt, krijgt die acht mana. Jij krijgt echter alleen mana van je eigen uitkijktoren, die misschien maar drie mana oplevert voor een toren van één hoog. Eindigt je fee op een paddenstoel die je zelf niet hebt? Dan krijg je helemaal niets, maar je tegenstander gaat wel erg blij zijn!
Magische componenten van acryl
Fairy Ring heeft een fantastische “table presence”. Tafelpresentatie betekent simpelweg dat het spel er geweldig uitziet op tafel en de aandacht trekt. Dit kan worden bereikt door het gebruik van unieke onderdelen, prachtige illustraties of iets anders wat echt de aandacht vangt.
De kaarten van Fairy Ring zijn prachtig geïllustreerd met sfeervolle afbeeldingen van de magische paddenstoelen en hun bewoners. De acrylcomponenten – zoals de pionnen en de manafiches – zijn niet alleen fijn om naar te kijken, ze voelen ook fijn aan tijdens het spelen.
Fairy Ring recensie – Veel paddenstoelen of hoge paddenstoelen?
De uitdaging van Fairy Ring ligt in de juiste balans vinden tussen je paddenstoelen naast elkaar plaatsen (zodat je een breed dorp krijgt) en je paddenstoelen in de hoogte plaatsen. Beide opties hebben voor- en nadelen.
Een breed dorp zorgt ervoor dat andere spelers vaker op jouw paddenstoelen eindigen, wat extra mana oplevert. Maar omdat ze minder hoog zijn, leveren ze per stuk minder punten op. Een smal, hoog dorp scoort meer per paddenstoel. Maar daarbij bestaat de kans dat feeën gewoon verder springen, omdat ze meer stappen hebben dan jij paddenstoelen.
Om de beurt een klein voordeel…
Daarnaast moet je ook rekening houden met het aantal stappen dat je fee zet. Dat wordt bepaald door de kaart die je speelt. De startspeler heeft hier een klein voordeel, omdat die precies kan uitrekenen waar zijn fee zal eindigen.
De andere spelers hebben minder zekerheid, omdat ze nog niet weten waar hun tegenstanders hun paddenstoelen gaan plaatsen. Gelukkig wisselt de startspeler elke beurt, zodat iedereen even vaak dit voordeel heeft.
Fairy Ring recensie – Een magisch spel voor beginnende en ervaren spelers!
Fairy Ring is een spel dat niet alleen visueel betovert, maar ook uitdagend is. Je moet je dorp slim bouwen en tegelijkertijd je fee optimaal verplaatsen. Je bent voortdurend aan het rekenen: waar zal mijn fee belanden? Hoeveel mana levert dat op? En maak ik hiermee vooral mijn tegenstanders blij?
De eenvoud van de spelregels maakt het spel toegankelijk, terwijl de strategische keuzes zorgen voor diepgang. Fairy Ring staat ook niet enkel mooi in de kast, je haalt ‘m er ook zo uit! En ja, de legenden blijken waar: in deze magische cirkels vliegt de tijd voorbij!
Voordelen: Toegankelijk spel / Leuke uitdaging / Prachtige vormgeving / Veel interactie
Nadelen: Voor de allereerste keer, kan ik niets bedenken!
Titel: Fairy Ring
Ontwerpers: Laurence Grenier, Fabien Tanguy
Uitgever: Repos Production
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: 8+
Duur: 40 minuten
Genre: Fantasy
Modern Myths Shop
Bekijk hier de trailer van Fairy Ring:
Modern Myths Spellenavond
Elke laatste vrijdag van de maand schuif je bij Modern Myths aan voor een spelletjesavond. De week is voorbij en het is tijd om tot rust te komen. Niet met een serie, maar gezellig met een bord- of ruilkaartenspel. Tijdens de Modern Myths Spellenavond worden uiteenlopende spellen besproken om alleen of met een groep te spelen, door samen te werken of gewoon ieder voor zich! Veel van de in deze rubriek besproken spellen kun je vinden in onze eigen Modern Myths Shop.
Lees meer Modern Myths-recensies!
© 2024-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Repos Production / Vicky Swers
Reactie plaatsen