Deep Sea recensie

Deep Sea recensie – Een kleurrijk palet van chaos

Dirk kon zich niet herinneren of hij eerder een Chinese tekenfilm had gezien, toen hij afgelopen week Deep Sea – originele Chinese titel Shen hai – zag. Hij wist niet wat hij moest verwachten, maar had niet gerekend op een visueel meesterwerk. Van (bijna) het begin tot (bijna) het eind is de film een visuele explosie van kleuren. Dit is eigenlijk geen tekenfilm meer, maar kunst. Lees onze Deep Sea recensie! 

Deep Sea recensie - posterAmerikaanse tekenfilms bevatten meestal wel een belangrijke les of boodschap, zoals ik laatst al aangaf in mijn recensie van Kung Fu Panda 4. Bij Japanse tekenfilms weet je ook meestal wel wat je te wachten staat. Maar nu neemt de Chinese regisseur Tian Xiaopeng je met Deep Sea mee onder water. Hij heeft eerder een groot succes gehad met de film Monkey King: Hero is Back.

In Deep Sea laat Xiaopeng zien dat hij is geïnspireerd door schrijver Jules Vernes met zijn boek 20.000 mijlen onder zee. Ook heeft hij goed gekeken naar zijn Japanse collega’s van Studio Ghibli, want een gevoel van Spirited Away en Howl’s Moving Castle kon ik niet onderdrukken. De tekenfilm komt ook een beetje in de buurt van de films van Sony, zoals Spider-Man: Into the Spider-Verse en Spider-Man: Across the Spider-Verse. Alleen pakt Tian Xiaopeng de manier waarop hij alles in beeld brengt compleet anders aan.

De waanzinige wereld van Deep Sea

Diep in de Zee

De jonge Shenxiu (stem van Tingwen Wan) is sinds de scheiding van haar ouders niet gelukkig. Haar moeder heeft geen tijd voor haar en haar vader heeft alleen maar oog voor zijn nieuwe vrouw en hun pasgeboren zoon. Shenxiu voelt zich eenzaam, zeker wanneer ze op haar verjaardag alleen maar een felicitatie krijgt van de telefoonmaatschappij, die haar nog een fijn leven wenst. Als het gezin op vakantie gaat met een cruiseschip slaat het noodlot toe. Tijdens een zware storm valt Shenxiu overboord.

Het meisje denkt dat ze verdrinkt, maar wordt wakker in een kleurrijke onderwaterwereld. Ze komt uiteindelijk terecht in het Deep Sea restaurant, waar de vreemde Nanhe (stem van Su Xin) de leiding heeft. Hij doet er alles aan om het zijn gasten naar de zin te maken. Hij wil van het Deep Sea restaurant een vijfsterrenrestaurant maken, maar zijn gasten zijn veeleisend. Shenxiu wordt uiteindelijk een lid van het scheepspersoneel en bouwt een bijzondere band op met Nanhe, die vriendelijk, maar tegelijkertijd angstaanjagend kan zijn. Het is het begin van een wonderlijk avontuur in de diepten van de oceaan.

Tingwen Wang als San Su in Deep Sea

Deep Sea recensie – Verbluffende animatie

Deep Sea is ontwikkeld als 3D-film en dit is ook de manier waarop je de film moet zien, net als bij die andere onderwaterfilms als Avatar: The Way of Water en The Little Mermaid. De animatie is prachtig en de kleuren zijn bijna psychedelisch, alsof je in een enorme caleidoscoop zit.

De hoofdpersonen – Shenxiu in het bijzonder – zijn realistisch geanimeerd, terwijl alle onderwaterwezens weer fantasierijk zijn. Regisseur Tian Xiaopeng gebruikt een mix van CGI gecombineerd met een techniek die doet denken aan Chinese inktschilderingen.

Kunst van Xiaopeng Tian

Zwaar op de hand

Tussen de kleuren en fantasie zou je bijna het verhaal vergeten. Dit is namelijk niet alleen rozengeur en maneschijn. Het mag duidelijk zijn dat Shenxiu niet gelukkig is. De scheiding van haar ouders heeft het meisje diep geraakt. Ze weet niet goed hoe ze er mee om moet gaan en het jonge meisje voelt zich verlaten en alleen.

Dat is een serieus onderwerp, zeker in China. Het onderwerp “depressie” wordt ook het liefst vermeden. In dat opzicht is het dapper dat een Chinese film zoals Deep Sea het onderwerp niet uit de weg gaat. De film laat goed zien hoe Shenxiu zich voelt en op haar manier hiermee omgaat. Het einde van de film komt dan ook wel binnen.

Drama in Deep Sea

Deep Sea recensie – Klein dieptepuntje

Ik ben diep onder de indruk van Deep Sea. Het is een vermakelijke film, die – ondanks de schattige wezens – niet geschikt is voor kleine kinderen. Met name door het verhaal sluit de film meer aan bij tieners en volwassenen. Op het gebied van de animatie is de film gewoon kunst. Alle kleuren, personages en details zijn prachtig.

Maar ik moet helaas ook een paar mindere aspecten van de film benoemen. Er gebeurt bijvoorbeeld zo veel, dat het allemaal niet te bevatten is. Helemaal niet als de regisseur het tempo opvoert in een aantal chaotische scènes.

Chinese animatie die niet voor kinderen is

Adembenemende kijkoverdosis

Ik denk dat als je de film vijf keer ziet, je steeds wat anders zal ontdekken. Ik vond de speelduur van de film (112 minuten) ook best wel aan de lange kant. Op een gegeven had ik het gevoel een overdosis te krijgen van alle kleuren en flitsende beelden. Dat neemt niet weg dat ik van het begin tot het eind ademloos heb zitten kijken.

Duik mee in Deep Sea van Xiaopeng Tian

Deep Sea recensie – Letterlijk en figuurlijk in het diepe gegooid

Helaas heeft Deep Sea geen grote release gekregen in Nederland. Je moet dus een beetje je best doen om de film nog ergens in de bioscoop te zien. Het is echter wel de moeite waard, want je wordt letterlijk en figuurlijk in het diepe gegooid!

Deep Sea draait nu in de bioscoop. Bekijk hier de trailer:

Titel: Deep Sea
Regisseur: Xiaopeng Tian
Acteurs: Tingwen Wang, Su Xin, Kuixing Teng, Yang Ting
Uitgever: Periscoop Film
Genre: Animatie

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2024-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Periscoop Film

Tingwen Wang als San Su

Deep Sea - Shen hai

Dirk Middelwaart

Dirk kreeg zijn eerste Suske en Wiske toen hij vijf jaar was. Vanaf dat moment is de liefde voor strips begonnen en nooit meer over gegaan. Naast Europese strips leest hij net zo graag comics en manga. In de jaren 80 kwam daar een nieuwe liefde bij: film. Dirk was vaste klant in de videotheek en keek het liefst actie, fantasy, horror, anime en sciencefiction. In de jaren 90 maakte hij voor het eerst kennis met de PlayStation en speelde blaren op zijn duimen met Tekken en Soulblade. Tegenwoordig vindt hij nog steeds alles leuk, maar moet hij zijn kostbare tijd verdelen. Films komen daarbij op de eerste plaats, op de voet gevolgd door strips en mocht er tijd over zijn dan slingert hij de PlayStation 3 aan.

…en die eerste Suske en Wiske staat nog steeds stukgelezen in de kast.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.