Kung Fu Panda 4 op blu-ray recensie

Kung Fu Panda 4 op blu-ray recensie – Onveranderd genieten!

Na acht jaar keert de opmerkelijkste kung fu meester – Po de reuzenpanda – weer terug in een nieuwe Kung Fu Panda. Na zijn vechtkunsten in de bioscoop vertoond te hebben, kan je Kung Fu Panda 4 op blu-ray en dvd in huis halen. En dat is de moeite waard. Want ondanks alle veranderingen in de afgelopen jaren, is deze Dreamworks animatie franchise nog onveranderd leuk. Dirk maakte een vers voorraadje dumplings en ging er eens goed voor zitten. Lees zijn Kung Fu Panda 4 op blu-ray recensie! 

Verandering is niet leuk. Het maakt niet uit of het om een nieuwe baan gaat of misschien wel een verhuizing. Verandering brengt onzekerheid met zich mee en dat willen de meeste mensen – en panda’s – gewoon het liefst uit de weg gaan. Een flinke (kung fu) panda die dol is op dumplings, wil helemaal niet aan verandering denken. Maar toch moet Po van zijn mentor – meester Shifu – gaan nadenken over een opvolger die de rol van Drakenkrijger van hem gaat overnemen.

Het onderwerp “verandering” is een rode draad in dit vierde deel uit de Kung Fu Panda-reeks. Het zet een reeks van gebeurtenissen in beweging die gaan zorgen voor een wervelend avontuur, dat nu net is verschenen op blu-ray en dvd.

Kung Fu Panda 4 recensie

Na acht jaar opnieuw genieten

Ik moest even opzoeken dat de eerste Kung Fu Panda-film alweer stamt uit 2008. Ik heb die animatiefilm nog in de bioscoop gezien. Hetzelfde geldt voor het vervolg uit 2011 (Kung Fu Panda 2). De avonturen van de onhandige reuzenpanda Po (Jack Black (The Super Mario Bros. Movie, Jumanji: The Next Level)) vielen goed in de smaak bij het publiek.

In 2016 verscheen Kung Fu Panda 3 en nu in 2024 is er eindelijk Kung Fu Panda 4. En net als bij het eerste deel heb ik opnieuw genoten van de schitterende animatie, leuke personages, humor en de kung fu-kunsten van Po.

Jack Black keer terug als Po

Kung Fu Panda in het kwadraat

In de Vallei van de Vrede heeft Po alles onder controle. Als drakenkrijger weet hij precies waar hij aan toe is. Daarnaast heeft Po tijd genoeg om dumplings te eten en het nieuwe restaurant te openen van zijn vaders Li Shan (Bryan Cranston (Asteroid City, Breaking Bad)) en meneer Ping (James Hong (Everything Everywhere All at Once)).

Het is echter Meester Shifu (Dustin Hoffman (Stranger Than Fiction, Perfume: The Story of a Murderer)) die roet in het eten gooit. Hij vertelt dat Po de spiritueel leider moet gaan worden van de Vallei van de Vrede. Dit houdt in dat Po dan niet langer de Drakenkrijger kan zijn en een geschikte opvolger moet gaan zoeken. Po heeft hier helemaal geen zin, want hij is “dik” tevreden met zijn huidige leventje.

Dustin Hoffman als meester Shifu in Kung Fu Panda 4

Kung Fu Panda 4 op blu-ray recensie – Karma Chameleon

Wanneer de geheimzinnige vos Zhen (Awkafina (Migration, Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings)) probeert in te breken in het Jade paleis, weet Po haar te arresteren. Op hetzelfde moment komt een groep mijnwerkers naar de vallei om te vertellen dat Po’s oude vijand Tai Lung (Ian McShane) is teruggekeerd en een hele steengroeve heeft vernietigd.

Zhen vertelt dat dit niet echt Tai Lung is, maar de tovenares The Chameleon (Viola Davis). De Chameleon wil met Po’s Staf der Wijsheid alle grote schurken terughalen die Po ooit heeft verslagen. Met hulp van Zhen reist Po af naar de stad Juniper om een einde te maken aan het schrikbewind van de Chameleon. Dit gaat alleen niet zo makkelijk als Po hoopte.

Viola Davis als The Chameleon

Jack Black is back

Comedy-icoon Jack Black keert na acht jaar weer terug in de rol van Po, de panda kung fu meester die dol is op dumplings. Hij is niet alleen, want in dit vierde deel hoor je weer veel bekende stemmen terug. Het is leuk dat iedereen weer meedoet en de lol spat er dan ook vanaf. Logisch, want Kung Fu Panda 4 is een heerlijke familiefilm boordevol humor en actie.

Nieuw is actrice Awkafina, die met haar herkenbare drukke stemgeluid goed aansluit bij Jack Black. De chemie tussen beide komieken is erg goed en de lol die ze hebben hoor je duidelijk terug in de stemmen van hun personages. Daarnaast maken we voor het eerst kennis met Viola Davis, die één van Po’s gevaarlijkste vijanden neerzet. De introductie van The Chameleon komt een beetje uit de lucht vallen, maar wordt later in de film wel recht gezet. Verder bestaat de film – net als bij de vorige delen – uit veel kleurrijke en grappige personages.

Po en Zhen

Kung Fu Panda 4 op blu-ray recensie – Dromen van Dreamworks

De animatiestudio van Dreamworks heeft een aantal succesvolle franchises op hun naam staan. Ik moet zeggen dat ik me met de meeste reeksen goed kan vermaken. Naast Kung Fu Panda heb je natuurlijk de Shrek en How to Train Your Dragon-reeksen. Hiermee is Dreamworks een gedegen concurrent van Disney’s Pixar geworden. Zoals met de meeste succesvolle reeksen, houden de avonturen niet op in de bioscoop. Voor televisie wordt ook een hele reeks nieuwe avonturen bedacht. Ik laat die bewust links liggen, omdat het niveau van de bioscoopfilms daarmee zelden wordt gehaald.

De kwaliteit van de animatie in Kung Fu Panda 4 is dus wel weer hoog. Je ziet duidelijk dat de techniek de afgelopen jaren niet heeft stil gestaan. De bewegingen en actie zijn zo vloeiend en de details zijn prachtig. In de regiestoel hebben dit keer Mike Mitchell en Stephanie Stine plaatsgenomen, die hun strepen op animatiegebied al lang en breed hebben gehaald. Voor Dreamworks regisseerde Mike al eerder Shrek 4 Forever After en Stephanie verdiende haar sporen met She-Ra and the Princesses of Power.

Jack Black is Po in Kung Fu Panda 4

Everybody was Kung Fu fighting

Het verhaal van Kung Fu Panda 4 is niet ingewikkeld en bevat natuurlijk een belangrijke boodschap. Een (animatie)film mag tegenwoordig niet alleen vermakelijk zijn, maar je moet er ook wat van leren. Vroeger zat er in de tekenfilms op televisie – zoals Inspector Gadget, He-Man and the Masters of the Universe en M.A.S.K. ook altijd een belangrijke boodschap aan het eind. In Kung Fu Panda 4 is dat het omgaan met verandering, zoals ik al eerder aangaf.

Hoe ga je ermee om en hoe kan je een verandering accepteren? Of nog beter, omarmen. Iedereen in de film krijgt er mee te maken. Allereerst Po, die zijn rol van Drakenkrijger moet afstaan. Voor de vos Zhen is het loslaten van haar criminele verleden een uitdaging en de biologische en adoptievaders van Po moeten leren hun zoon los te laten, zodat hij zijn eigen keuzes kan maken. De egoïstische Chameleon komt er uiteindelijk ook achter dat haar snode plannen niet de oplossing zijn. De boodschap ligt er misschien een beetje dik bovenop, maar is niet storend. De Oosterse spreuken en wijsheden passen goed bij deze film.

Viola Davis als The Chameleon en Ian McShane als Tai Lung

Kung Fu Panda 4 op blu-ray recensie – De Oosterse extra’s van Po

Kung Fu Panda 4 movie novel
Kung Fu Panda 4 novel

Het beeld en geluid van Kung Fu Panda 4 zijn dik in orde. Ik heb ervoor gekozen om de film op blu-ray in de originele Engelse versie te kijken. Dat is mogelijk in Dolby Digital Plus 7.1 of Dolby Atmos. Je kunt de film ook nog kijken in het Frans, Nederlands of Vlaams. De Nederlandse stemmen worden verzorgd door Martijn Fischer als Po, Linda Wagenmakers als Zhen, Lucretia van der Vloot als de Kameleon en Rik Felderhof als Meester Shifu. Voor het jongere publiek is het fijn dat de film ook in de eigen taal wordt nagesynchroniseerd.

Na het kijken van de hoofdfilm kan ik altijd genieten van de extra’s om te zien wat voor werk er is verzet om voor ons zo’n film te maken. De extra’s zijn op deze disc erg leuk. De film bevat een audiocommentaar met de regisseurs Mike Mitchell en Stephanie Stine. Het is een drukke boel, want ook production designer Paul Duncan, hoofdscenarist Calvin Tsang en hoofd personageanimatie Sean Sexton komen uitgebreid en enthousiast aan het woord.

Jack Black als Po en Awkwafina als Zhen

Nog meer dumplings

De blu-ray bevat ook de nieuwe originele korte animatie Duelling Dumplings met een intro van Jack Black en Awkwafina. Er zijn ook nog wat (onafgemaakte) verwijderde scènes. In Kung Fu Talking zien we de stemacteurs in de opnamestudio. In Meet the Cast worden de belangrijkste personages voorgesteld met de stemacteurs die erachter zitten. In Kung Fu Panda 4 All! vertellen onder andere regisseur Mike Mitchell en acteur Jack Black wat meer over de film.

Jack Black krijgt ook nog dumpling kookles in Mastering the Dumpling. Een van de leukste extra’s vind ik altijd de How to Draw. Ondanks dat we hier met een CGI-film te maken hebben, begint het proces toch altijd eerst op papier. In het Shadow Puppet Theater krijgen we een workshop over hoe je – net als in de film – een simpel schaduwpoppentheater kan maken.

Po de kung fu reuzenpanda is terug

Kung Fu Panda 4 op blu-ray recensie – De toekomst van Kung Fu Panda

Kung Fu Panda is dus nog steeds alive and kicking. En ondanks dat het nog niet officieel is bevestigd, liet regisseur Mike Mitchell al weten dat hij nog vol met ideeën zit. Hopelijk houden die ideeën ook in dat de Furious Five terugkeren, want dat was wel een gemis in dit vierde deel.

Gelukkig weet Kung Fu Panda 4 wel de kwaliteit en het tempo van de vorige delen te behouden. Zet dus maar een schaaltje dumplings neer en beleef met dit deel een gezellig avondje voor de buis!

Kung Fu Panda 4 is nu verkrijgbaar op blu-ray en dvd. Bekijk hier de trailer:

Titel: Kung Fu Panda 4
Regisseurs: Mike Mitchell, Stephanie Stine
Acteurs: Jack Black, Awkwafina, Viola Davis, Dustin Hoffman, Bryan Cranston
Uitgever: Universal Pictures
Medium: Blu-ray
Genre: Animatie

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2024-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Universal Pictures

Po de kung fu reuzenpanda

Dirk Middelwaart

Dirk kreeg zijn eerste Suske en Wiske toen hij vijf jaar was. Vanaf dat moment is de liefde voor strips begonnen en nooit meer over gegaan. Naast Europese strips leest hij net zo graag comics en manga. In de jaren 80 kwam daar een nieuwe liefde bij: film. Dirk was vaste klant in de videotheek en keek het liefst actie, fantasy, horror, anime en sciencefiction. In de jaren 90 maakte hij voor het eerst kennis met de PlayStation en speelde blaren op zijn duimen met Tekken en Soulblade. Tegenwoordig vindt hij nog steeds alles leuk, maar moet hij zijn kostbare tijd verdelen. Films komen daarbij op de eerste plaats, op de voet gevolgd door strips en mocht er tijd over zijn dan slingert hij de PlayStation 3 aan.

…en die eerste Suske en Wiske staat nog steeds stukgelezen in de kast.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.