Terwijl regisseur James Gunn het DC Cinematic Universe drastisch aan het omgooien is, moest Aquaman 2 nog uitgebracht worden. Dat is nu gebeurd en acteur Jason Momoa mag dus nog een keer zijn spierballen laten zien als de koene onderwatersuperheld Arthur Curry: Aquaman. Als koning van Atlantis heeft Aquaman niet alleen te maken met saaie politiek, maar moet hij ook als kersverse vader vechten tegen het ultieme kwaad: luiers verschonen! Lees in onze Aquaman and the Lost Kingdom recensie hoe dit actiespektakel vol CGI en vieze grappen als mosterd na de maaltijd het DCU zoals we dat tot nu toe kenden, uitgeleide doet.
Als je het nieuws achter de schermen van superheldenfilms volgt, dan is het de laatste tijd kommer en kwel. Aan de kant van Marvel Studios is acteur Jonathan Majors die Kang speelt in Loki seizoen 2 en Ant-Man and the Wasp: Quantumania zojuist ontslagen, omdat hij in het echte leven ook een superschurk blijkt te zijn. En Warner Bros heeft ook net twee films uitgebracht waarin acteurs spelen die negatief in het nieuws zijn gekomen: Ezra Miller als Barry Allen in The Flash (beschuldigd van wanordelijk gedrag) en Amber Heard als Mera (de rechtszaak tegen Johnny Depp) in de nu in de bioscopen draaiende Aquaman and the Lost Kingdom.
In deze tijden van sociale media en sensatiejournalistiek is dit natuurlijk zeer slechte pr en is het lastig om je van al die negatieve berichten af te sluiten. Hier op Modern Myths proberen we dat wel te doen en de superheldenfilms te beoordelen op de kwaliteit van het verhaal en de ervaring van het kijken. Maar dat is soms dus lastig. Zeker als je, zoals ik, ook benieuwd bent naar de makers achter de comics en de films. Deze Aquaman 2 recensie wordt daar toch iets door getekend.
De laatste stuiptrekkingen van het DCU
Het helpt ook niet dat Aquaman and the Lost Kingdom de laatste film is die nog op de plank lag bij Warner Bros van de producties die liepen toen regisseur James Gunn (Peacemaker, The Suicide Squad) als creatief co-directeur de leiding kreeg over het DC Cinematic Universe. Gunn had bij Marvel Studios ook te maken met negatieve publiciteit, waardoor hij ontslagen werd. Hij heeft toen Guardians of the Galaxy Vol 3 gelukkig nog wel kunnen maken, maar zit – mede door dat voorval – de komende jaren nu bij Warner Bros.
In eerste instantie zou Aquaman 2 uitkomen in december 2022, vier jaar na het succesvolle eerste deel uit 2018. Acteur Jason Momoa (Fast X, Slumberland, Dune, Frontier) had als de onderwatersuperheld sindsdien nog cameo’s in De Lego Movie 2, Peacemaker en The Flash, maar het ziet ernaar uit dat Aquaman and the Lost Kingdom voor hem toch echt het afscheid van het DCU is zoals we dat tot nu toe kenden. Verwacht geen hints naar zijn terugkeer, zoals in Shazam! Fury of the Gods wel het geval is. De geruchten gaan dat Gunn andere plannen voor Momoa heeft, maar dat is afwachten.
Aquaman and the Lost Kingdom recensie – Twee uur Jason Momoa op IMAX
Al die bovenstaande zaken zorgden ervoor dat ik mijn bedenkingen had bij deze tweede film over de koning van Atlantis. Maar de IMAX-zaal van Pathé Arena in Amsterdam zat tijdens de première lekker vol en veel bezoekers hadden zin om iets meer dan twee uur lang verlekkerd naar Momoa te kijken. Het is dan wel een beetje jammer dat de film opent met een vieze grap over het verschonen van een babyluier. En verderop in het verhaal zit nog meer ranzigheid.
Maar Aquaman heeft in dit nieuwe avontuur dus een zoon met Mera (Amber Heard (Drive Angry, The Stand)). Naast de vieze humor begint het verhaal met Arthur Curry (Aquaman) die zijn zoon laat zien hoe sterk en cool zijn vader is door een actiescène uit te beelden met behulp van action figures van zichzelf. En laat dat nou meteen het beste voorbeeld zijn van hoe deze hele Aquaman and the Lost Kingdom aanvoelt: action figures actie.
Last van slechte CGI
Regisseur James Wan (Malignant, Fast & Furious 7, The Conjuring) leunt nog meer dan in Aquaman 1 op de special effects. Bijna de gehele film acteren de hoofdrolspelers in CGI-werelden en is ook de nieuwe slechterik van top tot teen voorzien van een digitaal jasje.
Helaas voor de Deense acteur Pilou Asbæk (Game of Thrones, Uncharted, Overlord, Samaritan) is dit de zoveelste keer dat zijn acteerwerk als schurk te leiden heeft onder slechte CGI. Ik denk dat de ontwerpers zich baseerden op Azteekse mummies, maar het gezicht van de schurk ziet er niet uit. Het lijkt ook wel alsof James Wan solliciteert voor het maken van een film of televisieserie over Mordor uit The Lord of the Rings of The Rings of Power. Er zijn net te veel overeenkomsten.
Politiek en klimaatverandering
Maar voor we daar aangekomen zijn, zien we eerst hoe Aquaman worstelt met zijn taken als koning van Atlantis. Naast de ellenlange vergaderingen is het vooral de raad van Atlantis die de koning tegenhoudt bij alle plannen die hij uit wil voeren. Hij is daarom liever als Arthur Curry op het land bij zijn eigen vader om voor zijn baby te zorgen, dan dat hij onder water met politiek te maken krijgt.
Ondertussen gaat het slecht in de wereld. Het klimaat wordt steeds onvoorspelbaarder en hittegolven, stormen en aardbevingen teisteren de mensheid. Niet dat de film daar heel prekerig over doet. We hebben hier te maken met een simpel superheldenverhaal van het goede tegen het kwade dat klimaatverandering niet als hoofdthema heeft. Het probeert meer iets te vertellen over Arthurs tweestrijd over zijn afkomst: het land en de zee.
Aquaman and the Lost Kingdom recensie – Wraakzuchtige superschurk
Maar ook dat laatste is eigenlijk bijzaak. Het draait vooral om het spektakel van het tegenouden van het slechte plan van superschurk David Hyde, oftewel Black Manta (Yahya Abdul-Mateen II (Watchmen, Candyman, The Matrix Resurrections)). Hyde is uit op wraak, nadat Aquaman de eerste Manta – Hydes vader – voor dood achterliet in de eerste Aquaman.
Om Black Manta tegen te houden, moet Aquaman de hulp inroepen van zijn gevangen genomen broer Orm, oftewel Ocean Master die in het eerste deel de schurk was. De ster van Aquaman and the Lost Kingdom is wat mij betreft dan ook acteur Patrick Wilson (The Nun II, Insidious: The Red Door, Watchmen, The Conjuring: The Devil Made Me Do It). Hij weet de stijve Orm bijzonder vermakelijk neer te zetten (zelfs ondanks de vieze grappen) en sympathie voor het personage op te wekken die eigenlijk gewoon het beste voor Atlantis wil. Zijn spel maakt Aquaman 2 de moeite waard.
Spierballen en broederhumor
Want voor de rest verzuipt Aquaman and the Lost Kingdom in het CGI-spektakel. Prachtige werelden worden in een noodtempo geïntroduceerd, waarbij het er vooral om draait dat het er allemaal spectaculair uitziet. Het verhaal achter die werelden en de wezens erin is bijzaak en dient enkel om Aquaman zijn spierballen te laten gebruiken. Deze film heeft hetzelfde probleem als het eerder genoemde Ant-Man and the Wasp: Quantumania. We krijgen prachtige werelden voorgeschoteld, die echter hol aanvoelen omdat ze vooral “eye candy” zijn.
De humor tussen de broers Arthur en Orm als ze zich door al deze werelden haasten, redt de film nog een beetje als je meer zoekt dan enkel popcorn-actie. Voor zover ik me kan herinneren uit alle actie die met een sneltreinvaart (of een onderzeeërvaart?) aan je voorbij dendert, trekt Momoa deze keer niet eens zijn shirt uit. De gespierde acteur zet Aquaman wel lekker lomp en vol bravoure neer, maar als hij aan het einde van de film een “mic drop” doet, is het net of hij aangeeft ook wel klaar met deze superheld te zijn.
Aquaman and the Lost Kingdom recensie – Actie en CGI boven verhaal
Waarschijnlijk is die scène niet zo bedoeld, maar het uitbrengen van deze tweede Aquaman-film voelt aan alsof Warner er maar vanaf wil zijn. Je kan er ook van denken wat je wil, maar de scènes waarin Amber Heard als Mera in actie komt, komen bij mij niet binnen. Ik blijf de actrice dan voor me zien in de rechtszaal als ze tegen de jury praat, in haar zaak tegen Johnny Depp. Mijn hele YouTube-tijdlijn liep daarmee vol en ik kan haar gezicht gewoon niet meer zien.
En dat is jammer. Voor wie houdt van rechttoe rechtaan superheldenactie is Aquaman and the Lost Kingdom best leuk. In mijn jeugd of als student had ik hem waarschijnlijk geweldig gevonden, maar nu heeft de film voor mij teveel bagage om hem puur op zichzelf te beoordelen. En zelfs als ik dat kon, is er dus veel op dit actiespektakel aan te merken. Laten we hopen dat “verhaal” in de nieuwe plannen van zowel Marvel Studios als Warner Bros weer op de eerste plek komt en actie en CGI daarbij middelen zijn om het plot te ondersteunen. De makers van superheldenfilms zijn ook niet langer nat achter de oren, dus dit zou niet teveel gevraagd moeten zijn.
Aquaman and the Lost Kingdom draait nu in de bioscoop. Bekijk hier de trailer:
Titel: Aquaman and the Lost Kingdom
Regisseur: James Wan
Acteurs: Jason Momoa, Patrick Wilson, Yahya Abdul-Mateen II, Nicole Kidman
Uitgever: Warner Bros
Genre: Superhelden
Lees meer Modern Myths recensies!
© 2023-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Warner Bros
Reactie plaatsen