Kurayukaba recensie – Modern Myths
BoekenBoeken

Kurayukaba recensie – Laat je (niet) het duister in leiden!

The Boy and the Heron is niet de enige Japanse animatiefilm die zijn weg naar het Imagine Fantastic Film Festival 2023 heeft gevonden. Ook Kurayukaba is er te zien, de “debuutfilm” van een nieuw talent op het gebied van anime: Tsukahara Shigeyoshi. De tekenfilm sleept je met zijn heldere kleuren en waterverfachtige animatiestijl mee in een ondergrondse wereld vol steampunk-elementen, bendes en mechanische treinen. Laat je mee het duister in leiden en lees Joany’s Kurayukaba recensie! 

Volg onze Imagine 2023 recensies in de Imagine Film Festival 2023 special.

Kurayukaba recensie - PosterDe zaken gaan niet zo goed voor privédetective Sotaro (Hakuzan Kanda). Hij en zijn hulpje – de jonge Saki (Yû Serizawa) – grijpen elke klus aan die ze te pakken kunnen krijgen. Wanneer er steeds meer mensen op mysterieuze wijze verdwijnen, wordt het duo ingehuurd om te onderzoeken wie daarachter zit. Verschillende sporen leiden hen naar “the dark”, een parallelle, ondergrondse wereld die eindeloos diep lijkt te gaan.

Sotaro stuurt Saki vooruit, want kinderen kunnen een stuk beter tegen de duistere invloed van die ondergrondse plek. Maar als Saki niet terugkomt en ook vermist raakt, moet Sotaro eraan geloven en zelf de duisternis tegemoet treden. Wat volgt is een wild avontuur door een kleurrijke, steampunk-achtige wereld.

Hakuzan Kanda als Sotaro

Anime met een waterverf-look

Wat het eerste in het oog springt bij Kurayukaba, is het uiterlijk van de film. De heldere, gesatureerde kleuren springen van het scherm. De wereld waarin het zich afspeelt, wordt weergegeven door een combinatie van schilderachtige achtergronden en dynamische, getekende personages. Het maakt dat de anime prachtig is om naar te kijken, helemaal wanneer Sotaro afdaalt in het schimmige, ondergrondse dark.

De nadruk lijkt hierbij in elke scène te liggen op de lichten: elke lamp of lichtbron hult de wereld in een warme of koele gloed die ook doordringt in de kleur van de personages zelf. Dat maakt dat Kurayukaba een opvallende, verfrissende look heeft.

Kurayukaba recensie

Kurayukaba recensie – Sotaro’s verleden

Zo nu en dan neemt de animatiestijl echter een andere wending. Wanneer we bijvoorbeeld stukjes van Sotaro’s jeugd meekrijgen, wordt het uiterlijk van de animatie plotseling gestileerd. De personages worden weergegeven als een soort poppen, en een vertelstem die doet denken aan een oude radiopresentator, vertelt over de gebeurtenissen die we zien.

We komen erachter dat Sotaro in het verleden ook al eens in aanraking is gekomen met de wereld die onder de stad ligt. Het is een doolhof van tunnels en mijnschachten, uitgegraven zonder een achterliggend plan.

Hakuzan Kanda als Sotaro - Kurayukaba

Kleurrijke personages in een wonderlijke wereld

Tijdens de film krijgt Sotaro vaak te horen: laat je niet het duister in leiden! Toch moet hij zich een weg door de ondergrondse wereld banen, wil hij Saki terugvinden. Daarbij loopt hij verschillende kleurrijke personages tegen het lijf en dompelt hij zich onder in een wonderlijke wereld.

Steampunk in Kurayukaba

Kurayukaba recensie – Het Japan van de vorige eeuw

De wereld in Kurayukaba is deels gebaseerd op de Taishōperiode – als het ware de “roaring twenties” van Japan – en doet, zoals gezegd, steampunk-achtig aan. Er zijn treinen die door middel van mechanische poten van hun rails af kunnen stappen en de kledingstijl van de personages is retro te noemen.

Filmmaker Tsukahara Shigeyoshi grijpt ermee terug naar Yanesen, het oude gedeelte van Tokio waar hij in opgroeide en de ontwikkelingen die het in de laatste eeuwen doormaakte om te worden wat het nu is.

Kurayukaba

Mogelijk door crowdfunding

Kurayukaba kon gemaakt worden met dank aan crowdfunding. De film is gebaseerd op een korte film van de hand van dezelfde filmmaker, die dankzij deze crowdfunding doorontwikkeld kon worden naar een langspeelfilm. Dat is mogelijk ook de reden dat het tempo van de film op sommige plekken niet helemaal uit de verf komt.

Aan het begin van de film vallen we middenin het verhaal en wordt het tempo aardig opgevoerd. Gaandeweg heeft de anime op het gebied van spanning en verhaallijn echter aardig wat pieken en dalen, wat het soms lastig maakt te volgen waar het naartoe wil. Het einde voelt daarnaast alsof het middenin het verhaal valt. Dat is ergens een goed teken, want als kijker wil je dan eigenlijk meer zien.

Tomoyo Kurosawa als Tanne

Een plaatje om naar te kijken

Toch maakt het tempo niet dat je minder van de film zult genieten, vooral wanneer je gegrepen bent door de bijzondere wereld die Shigeyoshi neer weet te zetten. Kurayukaba is hoe dan ook een plaatje om naar te kijken.

Yû Serizawa als Saki in Kurayukaba

Kurayukaba recensie – Een must voor fans van (bijzondere) anime

Houd je van anime, Japanse cultuur én experimentele films met een bijzondere, eigen stijl, dan kan je Kurayukaba eigenlijk niet missen. Ga hem dus zeker op het witte doek zien! De film draait op het Imagine Fantastic Film Festival in Amsterdam op 2 november.

Titel: Kurayukaba
Regisseur: Tsukahara Shigeyoshi
Acteurs: Hakuzan Kanda, Tomoyo Kurosawa, Raikô Sakamoto, Yû Serizawa
Uitgever: Twin Engine
Genre: Anime

Kurayukaba  is te zien op Imagine Film Festival 2023 op deze tijden:

  • 2 november om 12:30 in LAB111 zaal 1

Tickets en tijden vind je op de Kurayukaba -pagina.

Bekijk hier de Kurayukaba  trailer:

Imagine Film Festival 2023

Imagine Fantastic Film Festival banner kleinImagine is het grootste filmfestival voor de fantastische film in Nederland. Kijk tijdens Imagine Fantastic Film Festival 2023 van 25 oktober t/m 4 november naar het beste op het gebied van fantasy, horror en sciencefiction. Bij Imagine draait alles om de verbeelding. Ieder jaar daagt het festival het publiek uit om via de verbeelding na te denken over de toekomst van mens en maatschappij. Hierbij wordt de kracht van de fantastische film gebruikt: deze stelt je namelijk in staat om toekomstige werelden te ontdekken, een andere kijk op de werkelijkheid te ontwikkelen, het onbekende te onderzoeken en daarmee je blik te verruimen. Voor onze recensies van de films kijk je bij onze Imagine Film Festival 2023 special!

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2023-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Twin Engine

Hakuzan Kanda als Sotaro in Kurayukaba

Yû Serizawa als Saki

Joany Taanman

Van kinds af aan is Joany Taanman (1993) geboeid door verhalen. Op haar negende maakte ze een stripverhaal over haar hond die op magische wijze superkrachten kreeg. Sindsdien gaan tekenen en verhalen bedenken voor haar hand in hand. Ze is geboeid door fantasy: van games en boeken tot urenlange video-essays op YouTube die elk detail van deze media uitpluizen. Het moet hierbij niet te grimmig en grauw worden; een goed verhaal moet ook hoop kunnen geven.

Haar favoriete boekenreeks is His Dark Materials, al komt de Gentleman Bastard serie ook aardig in de buurt. Ze kan onbeperkt genieten van Pirates of the Caribbean (alleen de eerste drie) en Full Metal Alchemist: Brotherhood. Ook de Dragon Age en The Witcher games zijn haar zeer geliefd. Haar andere grote passie is geschiedenis. Ze kan zichzelf uren verliezen in de lore van een slim opgebouwd verhaal, of in games met een historisch tintje zoals de Assassin's Creed reeks.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • Films en seriesFilms en series