The Boy and the Heron recensie – Modern Myths

The Boy and the Heron recensie – Fantasie in tijden van oorlog

Animator en mangaka Hayao Miyazaki heeft met studio Ghibli inmiddels talloze meesterwerken afgeleverd. Zoals Spirited Away, Howl’s Moving Castle, Princess Mononoke, My Neighbor Totoro en nog talloze andere, dromerige tekenfilms. De hand van de meester is in al die titels duidelijk merkbaar en in zijn nieuwe project – The Boy and the Heron – is dit meer dan ooit het geval. Dit verhaal, over de jongen Mahito Maki die met zijn vader uit Tokyo vlucht voor de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, heeft autobiografische elementen. Lees in Jeroens The Boy and the Heron recensie waarom je deze openingsfilm van Imagine Fantastic Film Festival 2023 op het grote scherm moet zien, ook al herken je alle elementen uit de eerdere animatiefilms van deze Japanse studio.

Volg onze Imagine 2023 recensies in de Imagine Film Festival 2023 special!

The Boy and the Heron recensie – PosterIn de Tweede Wereldoorlog verliest de jonge Mahito Maki (Soma Santoki) zijn moeder in een brand. Na deze traumatische gebeurtenis hertrouwt zijn vader Shoichi (Takuya Kimura (Blade of the Immortal)) een jaar later met Natsuko (Yoshino Kimura), de jongere zus van zijn overleden echtgenote. Shoichi neemt Mahito mee naar het platteland waar Natsuko woont en gaat daar als manager werken in een fabriek waar oorlogsmaterieel gemaakt wordt.

Mahito rouwt nog om zijn moeder en heeft het erg zwaar. Het helpt ook niet dat zijn nieuwe stiefmoeder Natsuko al zwanger is. Mahito zoekt ruzie op zijn nieuwe school, verwondt zichzelf en voelt zich verloren en eenzaam. Ondanks de goede zorgen van een legertje grootmoeders verliest de jongen zich in zwaarmoedigheid en geweld.

Alles wat je nodig hebt zijn grootmoeders

Een opdringerige blauwe reiger

In de vijver van het landgoed waar Mahito gedwongen zijn dagen doorbrengt, woont een blauwe reiger. Al bij zijn aankomst valt de vogel de jongen lastig en lijkt iets van hem te willen. Wanneer de reiger met een snavel vol tanden en een indringende blik in zijn ogen Mahito uitdaagt om hem te volgen om zijn overleden moeder opnieuw te kunnen zien, besluit hij het beest (Masaki Suda) te volgen.

Mahito ontdekt een mysterieuze toren in het bos bij het landgoed en wil naar binnen gaan. De grootmoeders houden hem echter tegen, maar de jongen blijft zich naar de toren getrokken voelen. Niet in de laatste plaats door de blauwe reiger die het echt op hem gemunt lijkt te hebben.

The Boy and the Heron - Modern Myths

Warawara, pelikanen en parkieten

Uiteraard gaat Mahito de toren toch binnen, samen met het oudje Kiriko (Kô Shibasaki (47 Ronin)). Hij belandt met haar in een magische wereld, parallel aan de onze, waar grappige warawara leven en beschermd moeten worden tegen hongerige pelikanen. Maar niet alleen de warawara zijn in gevaar, ook op Mahito zelf wordt gejaagd. Bloeddorstige parkieten willen hem in hun stoofpot stoppen, na hem eerst grondig met hun scherpe slagersmessen in mootjes gehakt te hebben. Mahito zal de hulp van de blauwe reiger toch goed kunnen gebruiken…

Juist, The Boy and the Heron is – net als Spirited Away – een reis naar een waanzinnige wereld waar Japanse geesten, tradities en symbolen werkelijkheid zijn en waar jij als mens een vreemdeling bent. Een indringer op bizar, onbekend terrein. En net als in Howl’s Moving Castle moet Mahito samenwerken met (vuur)geesten en wezens in alle soorten en maten.

Kô Shibasaki als Kiriko

The Boy and the Heron recensie – Herkenbare elementen

Zoals in de intro van dit artikel al gezegd, deze elementen heb je allemaal al eerder gezien in de tekenfilms van studio Ghibli en regisseur Hayao Miyazaki. Ook het groepje grootmoeders hebben het kenmerkende grote hoofd met een lelijke neus die we van de vergelijkbare personages uit de eerdere films kennen. Begrijp me niet verkeerd, de animatie is wederom subliem en de personages zijn bijzonder en grappig, maar doordat je al deze zaken al eens eerder hebt gezien, duurt The Boy and the Heron soms wat lang.

Het verhaal is ook traag en slaat juist belangrijke verhaalelementen over. De eerste minuten schieten voorbij, maar zodra je op het platteland komt – en zeker daarna in de fantasiewereld – wordt de reis van Mahito naar de acceptatie van zijn nieuwe leven erg uitgerekt. Om daarna in de slotscènes ineens met een noodgang afgerond te worden. Dit was het!

We zijn allemaal warawara

Fantasie in moeilijke tijden

Ik had graag gezien dat er meer aandacht naar vader Shoichi was gegaan. Je moet tussen de regels doorlezen om erachter te komen wat hem drijft en door de humor prikken dat aan het personage plakt. Maar dit is natuurlijk het verhaal van Mahito, dus wellicht is dat ook wel logisch. En dat verhaal draait om hoe fantasie je in moeilijke tijden helpt het hoofd boven water te houden en je tot een overwogen keuze kan leiden om je leven vorm te geven.

The Boy and the Heron was de openingsfilm van Imagine Fantastic Film Festival 2023 en we kregen de ondertitelde, originele Japanse versie te zien. Zo zie ik de Ghibli-films ook het liefst, al is de Amerikaanse stemmencast met Christian Bale (Batman Begins), Dave Bautista (Guardians of the Galaxy), Willem Dafoe (The Northman), Mark Hamill (Star Wars) en Robert Pattinson (The Lighthouse) ook niet te versmaden.

Takuya Kimura als Shoichi Maki

The Boy and the Heron recensie – Een beetje lang, maar wel lekker

Ben je fan van de films van studio Ghibli, ga dan zeker naar Imagine Fantastic Film Festival om hem nu alvast te zien, voordat hij in december regulier in de bioscopen verschijnt. Het festival heeft extra voorstellingen ingelast vanwege de populariteit van de titel. Op het moment van schrijven kan je de film nog op zes verschillende momenten gaan zien. Dat is ook geheel terecht, want het blijft natuurlijk de nieuwe Hayao Miyazaki.

Maar The Boy and the Heron stoot Spirited Away niet van de troon in mijn lijstje met beste Ghibli-films. Ook Howl’s Moving Castle vind ik beter. De top vijf haalt de film echter wel, vooral vanwege hoe mooi alles weer gemaakt is en hoe grappig de warawara en de blauwe reiger zijn. Op het gebied van originaliteit laat de tekenfilm helaas wat steekjes vallen, wat hem soms een lange zit maakt. Maar op het comfortabele pluche van de FilmHallen of Lab111 is dat niet zo erg. Zeker niet als je naar zo’n bijzondere fantasiewereld mag kijken!

Titel: Kimitachi wa dô ikiru ka (The Boy and the Heron)
Regisseur: Hayao Miyazaki
Acteurs: Masaki Suda, Soma Santoki, Kô Shibasaki, Yoshino Kimura
Uitgever: Paradiso Films
Genre: Fantasy / Anime

The Boy and the Heron is te zien op Imagine Film Festival 2023 op deze tijden:

  • 28 oktober om 18:50 in FilmHallen zaal 3
  • 28 oktober om 19:00 in FilmHallen zaal 1
  • 29 oktober om 11:30 in FilmHallen zaal 1
  • 29 oktober om 11:40 in FilmHallen zaal 3
  • 1 november om 19:00 in LAB111 zaal 1
  • 4 november om 21:30 in LAB111 zaal 1

Tickets en tijden vind je op de The Boy and the Heron-pagina.

The Boy and the Heron draait vanaf 27 december 2023 ook regulier in de bioscoop.

Bekijk hier de The Boy and the Heron trailer:

Imagine Film Festival 2023

Imagine Fantastic Film Festival banner kleinImagine is het grootste filmfestival voor de fantastische film in Nederland. Kijk tijdens Imagine Fantastic Film Festival 2023 van 25 oktober t/m 4 november naar het beste op het gebied van fantasy, horror en sciencefiction. Bij Imagine draait alles om de verbeelding. Ieder jaar daagt het festival het publiek uit om via de verbeelding na te denken over de toekomst van mens en maatschappij. Hierbij wordt de kracht van de fantastische film gebruikt: deze stelt je namelijk in staat om toekomstige werelden te ontdekken, een andere kijk op de werkelijkheid te ontwikkelen, het onbekende te onderzoeken en daarmee je blik te verruimen. Voor onze recensies van de films kijk je bij onze Imagine Film Festival 2023 special!

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2023-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Paradiso Films

Soma Santoki als Mahito Maki en Aimyon als Himi

De wereld is een toren

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • BoekenBoeken
  • Films en seriesFilms en series