Wie was de eerste superheld ter wereld? Superman! Wie was de tweede? Dat weet je vast niet, maar het is Blue Beetle! Deze superheld verscheen al in 1940, maar heeft vele ontwikkelingen doorgemaakt. Verschillende personen hebben het kostuum gedragen, maar de nieuwste – en jongste – van hen is de Latijns-Amerikaanse Jaime Reyes. Zijn ontstaansgeschiedenis leer je kennen in Blue Beetle, die nu in de bioscoop draait. Maar knipper niet met je ogen, want dan mis je de nieuwe, met buitenaardse technologie uitgeruste, Blue Beetle. De film wil namelijk nog heel veel meer vertellen. Lees in onze Blue Beetle recensie hoe deze blauwe kever ondergesneeuwd raakt in zijn eigen film.
Als ik naar de stripwinkel ga om mijn wekelijkse voorraad nieuwe comics op te halen, kan ik kiezen uit een enorm aanbod aan stripboeken van Marvel, DC, Image, Dark Horse en alle andere uitgevers. En zelfs als ik alle series zou willen volgen, zijn niet alle titels voor mij gemaakt. Series die ik leuk vond toen ik puber was, laat ik nu links liggen en sommige strips zijn duidelijk voor een young adult of meer romantisch ingesteld publiek gemaakt. En dat is prima.
Inmiddels is het aanbod superheldenfilms en -series ook enorm uitgebreid en heb je daarin dezelfde keuze als in de stripwinkel. Zo kijk ik op Disney+ wel naar Moon Knight, Loki en Secret Invasion, maar niet naar Ms. Marvel. In het DC Universum is Peacemaker mijn favoriete serie, maar is Titans me kwijtgeraakt. En nu Blue Beetle in de bioscoop draait, moet ik helaas zeggen dat deze superheldenfilm voor mij ook in de categorie “niet voor mij” valt.
Niet één, maar twee Blue Beetles!
Blue Beetle vertelt de ontstaansgeschiedenis van eigenlijk twee “blauwe kevers”: de moderne Jaime Reyes-versie en de klassieke Ted Kord-incarnatie. We beginnen met de jonge Jaime Reyes, met verve gespeeld door acteur Xolo Maridueña (Cobra Kai, Parenthood). Vers afgestudeerd aan de Gotham University keert hij terug naar zijn familie in Palmera City in Texas. Zijn Latijns-Amerikaanse vader, moeder, zus, gekke oom en abuela (oma) zitten echter in geldnood. De huur is verdriedubbeld en terwijl de high-tech wolkenkrabbers van de stad op de achtergrond in neonlicht worden afgetekend, proberen de Reyes de eindjes aan elkaar te knopen.
Als zijn zus Milagro (Belissa Escobedo (American Horror Story, Hocus Pocus 2)) een schoonmaakbaantje voor hem regelt in de luxe villa van tech-magnaat Victoria Kord (Susan Sarandon (Cloud Atlas, The Lovely Bones)), gaat er een balletje rollen. Jaime ontmoet de knappe Jenny Kord (Bruna Marquezine (América)), het nichtje van Victoria. Jenny is de dochter van de vermiste Ted Kord en is niet blij met hoe haar tante het familiebedrijf runt. Ze ontvreemd een mysterieuze, buitenaardse scarabee die zich uiteindelijk aan Jaime hecht. De Latijns-Amerikaanse superheld Blue Beetle is geboren!
Blue Beetle recensie – Hebben we dit niet eerder gezien?
Het probleem met ontstaansgeschiedenissen van superhelden is dat we die verhalen al talloze malen eerder hebben gezien. Een jongeman die speciale krachten krijgt en ze onder controle moet zien te krijgen is door Tobey Maguire als Peter Parker/Spider-Man in 2002 al geweldig neergezet. Het Blue Beetle-harnas heeft daarbij ook iets weg van Iron Man, wat je meteen aan Robert Downey Jr doet denken in Iron Man uit 2008. En omdat Blue Beetle naast het verhaal van Jaime nog veel meer wil vertellen, krijgt de held de kans niet eens om zijn krachten te leren kennen. Hij rolt van de ene actiescène in de andere en jij als kijker vormt zo nauwelijks een band met hem.
Het helpt daarbij ook niet dat Jaimes familie nogal aanwezig is. De Puerto Ricaanse regisseur Angel Manuel Soto (La granja, 22weeks) zet met scenarist Gareth Dunnet-Alcocer een geloofwaardige Mexicaanse familiesfeer neer. Er is een overbezorgde vader, een gekke oom en een irritante puber-zus. Die laatste twee zijn echter tegelijkertijd best onsympathiek. Terwijl vader alle baantjes aanpakte die hij maar kon vinden, met als beloning een hartaanval, knutselt zijn paranoïde broer aan zijn auto en rebelleert zijn dochter tegen het systeem. Zelfs als de familie Jaime te hulp moet komen, vindt Milagro nog even snel de tijd om met een busje verf wat graffiti op het eigendom van iemand anders te spuiten. De filmmakers zullen het zo niet bedoeld hebben, maar wat grappig over moet komen, ziet er vandalistisch en eigengereid uit.
Jaren 80 actiefiguren spektakel
Enige geloofwaardigheid is ook ver te zoeken. De familie en Blue Beetle nemen het op tegen de Kord conglomeratie, maar lopen een zwaar bewaakt fort vol high-tech soldaten binnen alsof het niets is. En wederom wordt er iemand doorboord, zonder daar echt last van te hebben. Het is allemaal heel erg jaren 80 speelgoedactiefiguren spektakel.
Ik was in die jaren 80 twaalf jaar en had Blue Beetle geweldig gevonden. Daarmee ben ik terug aan het begin van deze recensie: deze superheldenfilm is niet voor mij. Warner Bros had Blue Beetle aan het begin van de zomervakantie moeten uitbrengen voor de jeugd die op dit moment twaalf is en vrij was van school.
Blue Beetle recensie – Nog meer Blue Beetles
Wel was ik enthousiast over de verhaallijn rond Ted Kord. Als groot Watchmen-fan ken ik de geschiedenis van deze tweede incarnatie van Blue Beetle. Even terzijde: de originele Blue Beetle heette Dan Garret en verscheen in 1940 bij uitgeverij Fox Feature Syndicate en Holyoke Publishing. Leuk weetje: Blue Beetle was de tweede superheld die een eigen serie kreeg, na Superman die de eerste was. In 1964 bracht Charlton Comics de held terug, veranderde hem van politieagent in archeoloog en liet hem een mythische scarabee vinden die hem verschillende superkrachten gaf.
Die incarnatie van Blue Beetle was geen lang leven beschoren en na een pauze verscheen er weer een nieuwe versie. Ditmaal was het Ted Kord die het superheldenpak aantrok, bedacht door Steve Ditko (mede-bedenker van Spider-Man). In de jaren 80 kocht DC Comics hun concurrent Charlton. Stripmakers Len Wein en Paris Cullins bogen zich over Ted en deze serie zou tot 1988 lopen. Jaime Reyes komt pas in 2006 in beeld, waarmee het eigenlijk vreemd is dat Blue Beetle een jaren 80-stijltje heeft in alle credits. Leuk voor Ted, maar Jaime is toch de hoofdpersoon?
Wat heeft Watchmen ermee te maken?
Nu vergeet ik te vertellen wat Watchmen ermee te maken heeft. Als volgt: de Britse stripauteur Alan Moore maakte furore met zijn duistere superheldenverhalen en had een bijzonder moordmysterie voor ogen. Hij stelde DC voor de pas aangekochte Charlton-helden hiervoor te gebruiken. Zijn werktitel was: “Who killed the Peacemaker?” (juist, die Peacemaker). DC had zelf plannen voor de helden en vroeg aan Moore om eigen superhelden te verzinnen die lijken op de Charlton-personages. Zo gezegd, zo gedaan. En daarom lijkt Dan Dreiberg (Nite Owl) op Ted Kord (Blue Beetle).
Nu weet je waarom alle Beetle-tech die je in Blue Beetle ziet, lijkt op dat wat je in Watchmen hebt gezien. Of eigenlijk andersom dus. En ben je Nintendo-fan, dan herken je ook een zekere “Power Glove” en het grapje dat daarbij hoort. Maar het zorgt er allemaal wel voor dat Blue Beetle erg vol zit en Jaime ondergesneeuwd raakt. Er is namelijk ook nog een subplot over de schurk Carapax (Raoul Max Trujillo (The Chronicles of Riddick: Rule the Dark)) en het wapensysteem O.M.A.C.
Blue Beetle recensie – Teveel verhaal voor één superheldenfilm
Kortom, Blue Beetle wil teveel ineens en vergeet dat het grote publiek Jaime Reyes nog helemaal niet kent. Laat staan het Blue Beetle-harnas. In de animatieserie Young Justice werd Jaime ook geïntroduceerd en kreeg daar veel meer ruimte om zijn verhaal te vertellen. In deze live-actionfilm moet alles snel, snel, snel – met veel ontploffingen – achter elkaar verteld worden, waarbij de makers nostalgie inbouwen naar een eerdere Blue Beetle-versie ten koste van de huidige incarnatie.
Als er slechts gehint zou worden naar de nalatenschap van Ted Kord en dat hele verhaal bewaard bleef voor Blue Beetle 2, had er waarschijnlijk een betere film ontstaan. Want deze nieuwe Beetle is wel cool: hij heeft de moves en laat zijn harnas wapens creëren met inspiratie uit de manga-boeken die hij leest. Een jonge, Latijns-Amerikaanse superheld in het DCU had prima gekund, als dat ook daadwerkelijk de focus was. En zijn familie net iets minder onhebbelijk zou zijn. Terug naar de tech-tekentafel, Warner Bros!
Blue Beetle draait nu in de bioscoop. Bekijk hier de trailer:
Titel: Blue Beetle
Regisseur: Angel Manuel Soto
Acteurs: Xolo Maridueña, Bruna Marquezine, Damián Alcázar, Susan Sarandon
Uitgever: Warner Bros
Genre: Superhelden
Lees meer Modern Myths recensies!
Blue Beetle recensie: © 2023-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Warner Bros
Reactie plaatsen