Koninklijke families in Westeros wisselen elkaar vaak genoeg af. Elke familie heeft genoeg gebeurtenissen in hun – vaak bloederige – geschiedenis om hele boekenreeksen en televisieseries mee te vullen. Nu je elke maandag naar House of the Dragon kunt kijken op HBO Max kriebelt deze middeleeuwse setting toch weer. Lees in onze A Game of Thrones: The Board Game recensie hoe je in deze “Second Edition” in de schoenen stapt van zo’n familiehuis en zelf bepaalt hoe de geschiedenis van A Song of Ice and Fire zich ontvouwt!
Vast in de sfeer komen? Lees onze House of the Dragon recensie.
Een spel gebaseerd op een serie zo uitgebreid als schrijver George R. R. Martin hem schept, moet natuurlijk goed in elkaar zitten. En dat is bij dit bordspel zeker zo. Bereid je echter voor op een regelboek dat ook novellewaardig is.
De voorbereidingen voor oorlog
De eerste avond dat we dit spel zouden spelen, viel een beetje in het water. Niemand kende de regels, maar we waren bereid het al spelenderwijs te leren nadat iemand het regelboek had doorgenomen. Het regelboek van dertig pagina’s was echter geen lichte kost en na een voorbereiding van maar liefst drie uur gaven we het op. En dan zijn we een ervaren spelletjesgroep.
Uiteindelijk kostte het een goede investering van de regels doornemen (samen met wat informatieve instructiefilmpjes) om alle mogelijkheden uit het spel te halen. En toen konden we een tweede avond los.
A Game of Thrones: The Board Game recensie – Materialen en componenten
Hoewel de regels en spelwijze van een spel het belangrijkst zijn, wil het oog ook wat. In dat opzicht is A Game of Thrones: The Board Game Second Edition zeker geslaagd. De kaart van Westeros is immens en als de pionnen eenmaal klaarstaan, heb je echt een schouwspel op tafel.
Ieder huis heeft namelijk pionnen in de vorm van krijgers, ridders, boten en torens. Deze zijn in de kleur van jouw huis gemengd met een marmerachtige glans. De pionnen zijn hierdoor opvallend zonder fel te zijn. Aan karton is er ook geen gebrek, met een enorme variatie aan tokens en kaarten. Op deze kaarten vind je bekende personages als Rob Stark, Tyrion Lannister en Theon Greyjoy. Allemaal zoals ze in de boeken beschreven staan.
Hoe win je het spel der tronen?
A Game of Thrones: The Board Game is een spel voor drie tot zes personen. Tijdens het spel bouw je een leger op en probeer je bezit te nemen van zoveel mogelijk gebieden. Het doel is simpel: verover de meeste kastelen om uiteindelijk recht te krijgen op de IJzeren Troon.
Het spel duurt maximaal tien rondes. Dat lijkt weinig, maar kan al snel meerdere uren beslaan. Of eindigt eerder als iemand zeven kastelen bezit. Ook dat lijkt weinig, maar kan al snel meerdere uren duren. Je begint in je eigen gebied – dat oorspronkelijk ook bij de familie hoort – en vanuit daar breid je uit. Ga echter niet te snel voor kastelen, want je hebt ook een leger nodig om deze te kunnen beschermen. Soms loont het om eerst voor geld en materialen te gaan, zodat je later met geweld kan toeslaan.
A Game of Thrones: The Board Game recensie – Wie begint?
Hoogste dobbelsteenrol? Oudste speler? Veel spellen bepalen hun startspeler tegenwoordig anders. Bij elk spel vertellen we wie er mag beginnen.
A Game of Thrones: The Board Game – Er is geen eerste speler. De eerste fase voer je gezamenlijk uit, de tweede fase is individueel en de derde fase is afhankelijk van je keuzes.
Spelrondes van drie fases
Elke spelronde bestaat uit drie fase. In de eerste fase is Westeros zelf aan zet. Er worden kaarten gepakt die invloed kunnen hebben op hoe jij ervoor staat. Bovendien is er een dreiging in het noorden die steeds dichterbij komt. Ook kan deze fase ervoor zorgen dat je nieuwe legers aanneemt of je kan bieden op een van de “overheersende” tokens die je extra voordelen geven.
Zo geeft de IJzeren Troon de overhand bij gelijkspel, het zwaard van Valyrian staal maakt je sterker in gevechten en de raaf geeft je een vooruitziende blik. In de volgende fase ga je in het geheim beramen wat je legers gaan doen. Val je iemand aan? Neem je bezit van een gebied? Of besluit je te verdedigen? In de laatste fase onthult iedereen wat hij beraamd heeft en ga je kijken hoe het bord verandert.
A Game of Thrones: The Board Game recensie – Risico en beloning
A Game of Thrones: The Board Game is een stevige mengeling van strategie en geluk. Soms zitten de kaarten mee of kun je met weinig geld toch iets duurs kopen. Als je de regels eenmaal begrijpt, weet je ook wel of het slim is om meteen voor de legers te gaan of je eerst op iets anders te focussen.
Bij minder spelers kun je niet alle huizen kiezen en dat is maar goed ook. Zo is de zuidelijke familie Martell wel erg in het voordeel als er minder spelers zijn. Met drie spelers heb je dan ook alleen de keuze tussen Stark, Lannister en Baratheon.
De Mother of Dragons-uitbreiding
Nu House of the Dragon op HBO Max streamt, vraag je je natuurlijk af waar de ontbrekende familie Targaryen is. Het bordspel speelt zich af ten tijde van A Game of Thrones en de Targaryens vind je dus voorbij de Narrow Sea in het gebied Essos. Daarvoor moet je bij de Mother of Dragons-uitbreiding zijn.
In deze uitbreiding zitten twee nieuwe families, zodat je het spel met acht spelers kan spelen. Naast de Targaryens sluit ook huis Arryn zich aan. Daarnaast krijg je een extra speelbord, zodat Essos ook meedoet en vallen de Targaryens extra op met drie draak-tokens. Wij hebben deze uitbreiding echter nog niet gespeeld, dus deel je ervaringen gerust met ons in de comments hieronder.
A Game of Thrones: The Board Game recensie – De strijd om de IJzeren Troon
Heb je een grote spellengroep die houdt van uitdaging en strategie, dan is A Game of Thrones: The Board Game echt een spel om aan je collectie toe te voegen. Je moet je wel even verdiepen in de regels, maar dan heb je ook wat. Dankzij een vastgezet aantal rondes is het spel vroeg of laat klaar en wat je van het einde vindt, dat moet je zelf bepalen.
Het spreekt voor zich dat de uitgebreide regels en de gecompliceerde samenstelling van dit bordspel niet voor iedereen weggelegd is. A Game of Thrones: The Board Game vraagt dan ook behoorlijk wat toewijding. Maar als je je daar eenmaal op toelegt, heb je een prachtig thematisch spel met een stevige uitdaging.
Voordelen: Leuk voor de Game of Thrones-fans / Strategisch en uitdagend
Nadelen: Gecompliceerd / De eerste opstart is ook uitdagend
Titel: A Game of Thrones: The Board Game (Second Edition)
Ontwerper: Christian T. Petersen
Uitgever: Fantasy Flight Games
Aantal spelers: 3-6
Leeftijd: 14+
Duur: 2 tot 4 uur (wordt korter als alle spelers de regels goed beheersen)
Genre: Strategie / Fantasy
Modern Myths Shop
A Game of Thrones: The Board Game
Het Spelhuis – A Game of Thrones: The Board Game – € 66,99
A Game of Thrones: The Board Game – Mother of Dragons
Het Spelhuis – Mother of Dragons uitbreiding – € 34,99
Bekijk hier de trailer van A Game of Thrones: The Board Game
Modern Myths Spellenavond
Elke laatste vrijdag van de maand schuif je bij Modern Myths aan voor een spelletjesavond. De week is voorbij en het is tijd om tot rust te komen. Niet met een serie, maar gezellig met een bord- of ruilkaartenspel. Tijdens de Modern Myths Spellenavond worden uiteenlopende spellen besproken om alleen of met een groep te spelen, door samen te werken of gewoon ieder voor zich! Veel van de in deze rubriek besproken spellen kun je vinden in onze eigen Modern Myths Shop.
Lees meer Modern Myths-recensies!
© 2022-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Fantasy Flight Games
Reactie plaatsen