De dertienjarige Lex is uitgenodigd voor een wedstrijd in het mysterieuze fort Enigma. Hij krijgt daarbij hulp van een robot; een lector – jij! Als lezer maak je zo deel uit van het avontuur en moet je door puzzels op te lossen je een weg door het boek lezen. Yvette W. ging de uitdaging aan. Lees in haar Fort Enigma recensie of ze er zonder kleerscheuren vanaf is gekomen…
Het boek lees je namelijk eerst een stukje van voor naar achter, dan weer naar voren, om dan via het einde weer in het begin te belanden. En dan misschien toch ook nog weer wat terug. En rustig is het ook helemaal niet!
De lector van Lex
In het verhaal van Fort Enigma volg je de dertienjarige Lex. Hij is een Nederlandse jongen die, samen met andere bijzondere kinderen van over de hele wereld, meedoet aan een wedstrijd in fort Enigma. Dit toernooi is georganiseerd door professor Inventus. Als hulp heeft elk kind een “lector” toegewezen gekregen; een robot die op afstand bestuurd wordt. Jij als lezer bent de lector van Lex.
Dit betekent dat je hem helpt met alle uitdagingen die hij tegenkomt. Deze uitdagingen kunnen puzzels of raadsels in het boek zijn, maar je wordt ook via QR-codes naar online spelletjes gestuurd.
Fort Enigma recensie – Lezen met een uitdaging
Lex begint vol enthousiasme aan het toernooi. Maar al snel lijkt het alsof er iets niet klopt. De professor blijkt verdwenen en er gebeuren hele vreemde dingen in het fort. Hoort dit allemaal wel bij het spel?
Met Fort Enigma heeft fantasy schrijver Dianne Arentsen een leuk nieuw concept neergezet. Het is een boek dat misschien nog wel het meeste weg heeft van een Escape Room. De puzzels die je oplost wijzen je naar de pagina waar voor jou het verhaal verder gaat. Geef je een verkeerd antwoord, dan kom je op een andere pagina terecht en dat heeft weer effect op de rest van het verhaal.
Niet zonder kleerscheuren
Wees echter niet bang dat je er niet uit komt. Achterin staan de juiste antwoorden. En mocht je toch op de verkeerde bladzijde terecht komen, dan kom je uiteindelijk toch weer terug bij het hoofdverhaal. Zij het niet altijd zonder kleerscheuren.
Fort Enigma recensie – Herkenbare problemen
De hoofdpersoon Lex is een jongen van 13, met heel herkenbare problemen voor zijn leeftijd. Hij vindt het spannend om nieuwe vrienden te maken en onderweg komt hij ook de nodige pestkoppen tegen. Voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool en de onderbouw van de middelbare school zal het verhaal goed aansluiten.
Ook de puzzeltjes zijn het meest geschikt voor deze leeftijd. Als volwassene die regelmatig raadsels oplost, waren ze voor mij erg makkelijk. Al bleken juist de digitale spelletjes voor mij een uitdaging. Ik kan me voorstellen dat kinderen daar veel minder moeite mee hebben dan ik.
Kladden in je boek?
Voor iedereen die het spannend vindt om in een boek te schrijven heeft Dianne ook een oplossing bedacht. Je kunt via een QR-code in het begin van het boek alle puzzels uitprinten, zodat je Fort Enigma ongeschonden kunt bewaren of doorgeven. Laat je dus vooral niet tegenhouden om dit avontuur aan te gaan!
Fort Enigma recensie – Een bijzonder avontuur om mee te maken
Dianne Arentsen heeft met Fort Enigma een leuk concept neergezet met een hele nieuwe kijk op wat een boek nu eigenlijk moet zijn. Jonge tieners zullen het meest genieten van dit boek, maar eigenlijk is het ook leuk voor alle nieuwsgierige mensen om dit avontuur eens mee te maken.
Titel: Fort Enigma
Auteur: Dianne Arentsen
Uitgever: Zilverbron
ISBN: 978-94-630-8197-9
Modern Myths Shop
Lees meer Modern Myths recensies!
© 2022-2024 Modern Myths
Reactie plaatsen