The Witcher: Nightmare of the Wolf recensie – Modern Myths
BoekenBoeken

The Witcher: Nightmare of the Wolf recensie – Grimmige animatie in de The Witcher wereld

Yes, er is weer iets nieuws te kijken over The Witcher! De nieuwe animatiefilm The Witcher: Nightmare of the Wolf is uit op Netflix, gebaseerd op het werk van Andrzej Sapowski. Dit keer volgen we niet de bekende hekser Geralt van Rivia, maar zijn voorganger: Vesemir. Joany dook na het spelen van de games en het kijken van de Netflix-serie weer onder in de grauwe wereld van de heksers. Lees in haar The Witcher: Nightmare of the Wolf recensie of dit verhaal ook zonder Geralt het kijken waard is! 

Meer weten over The Witcher? Lees onze The Witcher special.

The Witcher: Nightmare of the Wolf recensie – PosterVesemir (Theo James (Divergent, Underworld: Blood Wars, Casltevania)) ontsnapt aan een leven van armoede door een hekser te worden. Sindsdien jaagt hij met zijn bovennatuurlijke krachten op de monsters die de wereld onveilig maken. Wanneer hij en een vriend vanwege een opstootje met soldaten in de gevangenis belanden, wordt hij voor een keuze gesteld. Als hij het monster dat zich in de bossen van het koninkrijk verschuilt doodt, wint hij zijn vrijheid terug.

Met frisse tegenzin gaat Vesemir op pad, vergezeld door de heks Tetra (Lara Pulver (Sherlock, True Blood, Underworld: Blood Wars)). Al snel komen ze het monster op het spoor, maar het beest is niet wat Vesemir verwachtte. Tetra en hij moeten zich door levensechte illusies vechten en komen erachter dat hun missie niet zo rechtlijnig is als ze dachten.

Lara Pulver als Tetra en Theo James als Vesemir

Geen Geralt, dus?

In The Witcher: Nightmare of the Wolf gaan we dus niet op pad met onze goede oude Geralt. Al heeft hij wel een klein bijrolletje! Een leuke uitdaging: probeer hem tijdens het kijken maar eens te herkennen. In plaats daarvan is de hoofdrol weggelegd voor Vesemir, zijn vaderfiguur en mentor.

Als je The Witcher 3: Wild Hunt hebt gespeeld zal je Vesemir herkennen. Hij is de oude hekser die Geralt in dat spel bij een aantal missies vergezelt. The Witcher: Nightmare of the Wolf vertelt Vesemirs verhaal, van zijn jeugd als arme page tot zijn tijd als hekser. Inclusief de aanval op Kaer Morhen, waarvan hij een van de weinige overlevenden is.

Theo James als Vesemir

The Witcher: Nightmare of the Wolf recensie – Het verhaal van de mentor

Vesemir is een van mijn favoriete personages uit The Witcher 3. Het is dus verrassend leuk om hem in deze film terug te zien en meer over zijn verleden te leren. Hier is hij niet de oude, betrouwbare man die je in het spel leert kennen, maar een jonge hekser. Wel eentje van 70 jaar oud; heksers worden namelijk langzaam ouder dan gewone mensen.

Je komt erachter hoe hij opgroeide, hoe hij hekser is geworden en wie er belangrijk waren in zijn leven. Zo is er Illyana (Mary McDonnell (Battlestar Galactica, Donnie Darko)), het meisje waar hij mee opgroeide. Vesemir werd verliefd op haar, maar liet haar achter om hekser te worden.

Graham McTavish als Deglan

Heksers in geldnood

De hekser Vesemir laat een hele andere kant van zichzelf zien dan hoe je hem uit de games kent. In het begin van de film is hij vooral uit op geld en is hij niet te beroerd om te zwendelen of te stelen. De heksers zitten namelijk in geldnood: ze zijn zo effectief geweest dat de monsters op beginnen te raken.

Dat zorgt dat ze andere technieken aan moeten wenden om aan geld te komen. Je ziet Vesemir een monster doden dat een reiziger aanviel, maar vervolgens ook het geld van de (inmiddels dode) reiziger stelen. Diens overlevende zoon krijgt te horen dat hij het verder zelf maar moet uitzoeken.

Vesemir in bad

The Witcher: Nightmare of the Wolf recensie – Zet de kijkwijzer op 16+

The Witcher: Nightmare of the Wolf is absoluut geen kinderfilm. De sfeer die je van verhalen uit het The Witcher-universum gewend bent, zit er meteen goed in. Al in de eerste minuten laat de animatiefilm zien niet bang te zijn van een beetje bloed of ingewanden. Het is dan ook vreemd dat Netflix deze animatie geschikt acht voor 12 jaar en ouder.

Het zou beter zijn als de streamingdienst dat opkrikt naar 16+. Ledematen vliegen namelijk over het scherm, oogballen bungelen uit hun kassen, enzovoort. De wereld van The Witcher is gritty en politiek geladen: verschillende groepen liggen met elkaar overhoop om macht, geld of simpelweg het recht om te bestaan.

The Witcher: Nightmare of the Wolf recensie

Vloeiende animatiestijl

De animatiestijl van deze film lijkt gebaseerd op anime. Het doet sterk denken aan series zoals Avatar: The Last Airbender. De studio die de animatie verzorgde – Studio Mir – is dan ook dezelfde die The Legend of Korra heeft geanimeerd. Regisseur Kwang Il Han werkte mee aan die serie en was bijvoorbeeld ook storyboard artist voor Voltron: Legendary Defender. Dat geeft een hoop spektakel, vooral wanneer je van vloeiende actiescènes houdt.

De stijl is heerlijk dynamisch, wat goed tot zijn recht komt bij de gevechten tussen Vesemir en de monsters. Die zijn razendsnel en mooi in scène gezet. Deze stijl past bij de heksers die bovennatuurlijk zijn en onmenselijk snel en sterk kunnen zijn als dat nodig is. Toch is het wel even schakelen wanneer je in een animatiestijl die je kent van de kindvriendelijke Avatar-serie opeens hoofden ziet rollen.

Tom Canton als Filavandrel

The Witcher: Nightmare of the Wolf recensie – Meer dan de moeite waard!

Ben je een fan van The Witcher, dan is deze film zeker een aanrader. Oké, de emotionele kanten van het verhaal landen niet allemaal even goed. Zo leer je sommige personages niet goed genoeg kennen om echt iets te voelen wanneer ze sterven of juist de anderen verraden. Maar Nightmare of the Wolf is een interessante uitbreiding op het universum en beantwoordt een paar vragen die je als fan hebt. Je komt meer te weten over hoe het er vroeger bij de heksers aan toe ging, wie Vesemir precies is en wat er gebeurde bij de aanval op Kaer Morhen. Kennis die je nodig hebt als je straks The Witcher seizoen 2 gaat kijken.

Ook als je niet bekend bent met The Witcher denk ik dat je het verhaal goed zult kunnen volgen. Er wordt hier en daar uitgelegd wat heksers zijn en hoe hun wereld in elkaar steekt. Toch voelt deze animatie aan als een uitstapje dat vooral voor de fans bedoeld is. Het is tof de personages en locaties die je kent uit de boeken, serie of games weer eens in een ander licht te zien. Ook zitten er genoeg spannende wendingen in het verhaal om echt te boeien. Kortom, The Witcher: Nightmare of the Wolf is zeker een goed zoethoudertje totdat seizoen twee van de Netflix-serie The Witcher eind dit jaar verschijnt!

The Witcher: Nightmare of the Wolf is nu te zien op Netflix. Bekijk hier de trailer:

Titel: The Witcher: Nightmare of the Wolf
Regisseur: Kwang Il Han
Acteurs: Theo James, Mary McDonnell, Lara Pulver, Jennifer Hale
Uitgever: Netflix
Genre: Fantasy / Avontuur / Actie

Modern Myths Shop

The Witcher: van bad tot muismat

Ben je fan van The Witcher? Kijk in Modern Myths Merchandise – The Witcher: van bad tot muismat voor leuke tips rond onze favoriete hekser!

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Netflix

Lady Zerbst versus Tetra

The Witcher: Nightmare of the Wolf recensie – Bob Ross

Joany Taanman

Van kinds af aan is Joany Taanman (1993) geboeid door verhalen. Op haar negende maakte ze een stripverhaal over haar hond die op magische wijze superkrachten kreeg. Sindsdien gaan tekenen en verhalen bedenken voor haar hand in hand. Ze is geboeid door fantasy: van games en boeken tot urenlange video-essays op YouTube die elk detail van deze media uitpluizen. Het moet hierbij niet te grimmig en grauw worden; een goed verhaal moet ook hoop kunnen geven.

Haar favoriete boekenreeks is His Dark Materials, al komt de Gentleman Bastard serie ook aardig in de buurt. Ze kan onbeperkt genieten van Pirates of the Caribbean (alleen de eerste drie) en Full Metal Alchemist: Brotherhood. Ook de Dragon Age en The Witcher games zijn haar zeer geliefd. Haar andere grote passie is geschiedenis. Ze kan zichzelf uren verliezen in de lore van een slim opgebouwd verhaal, of in games met een historisch tintje zoals de Assassin's Creed reeks.

Official Superhero Merchandise

2 reacties

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • Helemaal mee eens! Het was een kort maar krachtige film. Het kwam binnen, maar ik vroeg me tijdens het kijken ook af of niet-fans het wel interessant genoeg zouden vinden.

    • Niet-fans kunnen inderdaad beter eerst de live-action serie kijken. Alleen al omdat, als je eerst deze anime kijkt, je wellicht een iets vertekent beeld krijgt van het gehalte bloed en ingewanden in de boeken/live-action serie 😉