Absolute Denial recensie - Modern Myths
BoekenBoeken

Absolute Denial recensie – Een spannende schepping vs schepper animatie

Kunstmatige Intelligentie (KI) is iets wat in sciencefiction nog steeds een populair thema is. Tijdens het Imagine Film Festival 2021 is er dan ook genoeg aandacht voor dit onderwerp. Absolute Denial is een Britse animatiefilm van Ryan Braund waarin nogmaals de gevaren van KI worden benadrukt. Als het ooit zover komt, zijn we dan wel blij met wat we gemaakt hebben? Deze bijzondere film beleefde zijn première tijdens Imagine. Lees onze Absolute Denial recensie!

Lees meer recensies in onze Imagine Film Festival 2021 special.

Absolute Denial recensie - posterDavid is programmeur. Hij heeft eindelijk een plan om een echte kunstmatige intelligentie te creëren. Natuurlijk is hij op de hoogte van de gevaren van een geniale supercomputer met een bewustzijn en op voorhand programmeert hij dan ook wat veiligheidsnetten. Het kost wat tijd om de computer te maken en intussen raakt David steeds meer afgezonderd van zijn vrienden en familie. En die heeft hij juist nodig wanneer de computer steeds slimmer lijkt te worden.

Eigen animatiestijl

Animatiefilms zijn er genoeg. Hoewel ik erg kan genieten van de prachtige animatie van recente Disney-films met een miljoenenbudget, heb ik ook een enorm zwak voor een eigen stijl die consequent wordt doorgevoerd. Absolute Denial is hier een prachtig voorbeeld van. De film is grotendeels uitgevoerd in zwartwit potloodtekeningen met een paar kleurcontrasten. De stijl is simpel, het laat de kijker de details invullen, maar geeft zeker de grote contouren mee. David zelf beweegt realistisch, alsof de buitenste lijnen zijn overgetrokken van een acteur. De omgeving is gedetailleerder.

De supercomputer - Kunstmatige Intelligentie

Absolute Denial recensie – De opbouw van een supercomputer

Het begin van Absolute Denial is meteen goed. Je ziet David druk typend achter zijn computer en hij neemt je intussen mee in zijn gedachtegang. Wat is er nodig om een supercomputer te ontwikkelen? Wat zijn de risico’s en hoe kun je die voor zijn? Over alles lijkt hij uitstekend na te denken. Soms neem je die uitleg als kijker voor lief, maar in de meeste gevallen is het ook begrijpelijk en aannemelijk wat hij uitlegt. Zelfs voor een leek.

De manier waarop de eerste supercomputer wordt opgebouwd en hoe hij functioneert oogt realistisch. Davids afwachtende houding wanneer de computer lijkt te reageren op wat hem gegeven wordt, is begrijpelijk. We hebben het in fictie immers al zo vaak fout zien gaan. En niet zonder reden. De ontwikkeling van de computer zelf is bijna als dat van een mens. Eerst het gebrabbel van een baby, daarna het kinderlijke leren en vragen stellen, dan de tegenstribbelende puber en tot slot de gehaaide volwassene. Het verschil is dat deze computer de stappen in een aantal dagen doorloopt.

David - Absolute Denial

Nieuwe inkijk, bekend thema

Enerzijds is Absolute Denial een film met een bekend thema en verhaal. In grote lijnen volgt hij ook hetzelfde stramien en weet je al vrij snel wat je kan verwachten. Toch is Absolute Denial niet saai. De film weet te boeien, juist door de hele situatie zo minimalistisch mogelijk te houden en niet meteen wereldbedreigend te laten zijn. De film is beklemmend en toont een strijd tussen David en zijn creatie. Naar het einde toe wordt de film wellicht iets te langdradig, al levert het wel weer mooie beelden op. En hoe je dat einde interpreteert? Tja, dat is aan jou.

Hi David

Absolute Denial recensie – Aanrader op Imagine Film Festival

Absolute Denial beleefde op Imagine Film Festival zijn wereldpremière en is onderdeel van het thema-programma Things to come: De menselijke maat van KI, waar ook The Trouble with Being Born deel van uitmaakt. De animatiefilm wordt samen met Heart of Gold vertoond, een korte stop-motionfilm. De stijlen liggen mijlenver uit elkaar en ook het genre is uiteenlopend, maar toch zijn beide films een aanrader. Ze complimenteren elkaar enorm door hun verschillende aanpak. Deze combinatie is dus zeker een aanrader om te gaan zien.

Absolute Denial is nu online te zien op Imagine Film Festival 2021. Tickets en tijden vind je op de Absolute Denial pagina. Bekijk hier de trailer:

Titel: Absolute Denial
Regisseur: Ryan Braund
Acteurs: Harry Dyer, Heather Gonzalez, Jef Leeson
Productie: Bridgeway Films
Genre: Sciencefiction / Thriller / Animatie

Imagine Film Festival 2021

Imagine is het grootste filmfestival voor de fantastische film in Nederland. Kijk tijdens Imagine Film Festival 2021 van 7 t/m 17 april online naar het beste op het gebied van fantasy, horror en sciencefiction. Bij Imagine draait alles om de verbeelding. Laat je meevoeren naar andere werelden. Of kijk anders naar onze eigen wereld. Daarbij onderzoekt het festival nieuwe vormen om fantastische verhalen te ervaren. Zoals virtual reality en fantastische games. In verdiepende programma’s biedt het festival achtergronden, geschiedenis en context. Voor onze recensies van de films en een interview kijk je bij onze Imagine Film Festival 2021 special!

Imagine Film Festival 2021 bannerLees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Bridgeway Films

David komt zichzelf tegen

David bouwt een supercomputer

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.