Rampenfilms en -series blijven intrigeren. Hoe reageert de mens op natuurgeweld dat onze wereld voor altijd verandert? Of het nu om naderende meteorieten gaat, tsunami’s of zombies; in de post-apocalyptische wereld die volgt moeten de personages zien te overleven en vraag je je af aan wie jij je zult spiegelen, mocht de wereld ooit echt eens vergaan. In Into the Night op Netflix is het de zon die de grote boosdoener is en probeert een handjevol mensen in een vliegtuig de moordende dageraad voor te blijven. Lees in Silvias recensie hoe deze eerste Belgische Netflix Original de spanning in dit rampscenario weet op te voeren.
Into the Night is de allereerste Belgische Netflix Original. De voertaal van de serie is Frans, met hier en daar Engels en een toefje Vlaams. De serie is gemaakt door het productiehuis Entre Chien et Loup wat ‘Tussen Hond en Wolf’ betekent. Entre Chien et Loup is ook een compositie van Sally Beamish, maar dat terzijde. In Into the Night wordt een vliegtuig gekaapt door Terenzio Gallo (Stefano Cassetti), een werknemer van de NAVO. Het vliegtuig heeft als eindbestemming Moskou en hoewel nog niet alle reizigers aan boord zijn, vliegt hij niet alleen. Het kleurrijke gezelschap passagiers bestaat uit een verzameling eigengereide individuen, met als zelfbenoemde leider kapitein Mathieu Daniel Douek.
Insmeren heeft geen zin
Het vliegtuig weet op te stijgen, maar al snel wordt het duidelijk dat er rampzalige gebeurtenissen op aarde afspelen en de zon hier een groot aandeel in heeft. Overal waar de dag aanbreekt, sterft iedereen. Het reisgezelschap heeft dus één taak: zolang het nacht is, kan hen niets gebeuren, dus moeten ze de dageraad voorblijven. De grote vraag is of dit lukt en of de serie bingewatch-waardig is.
Gebaseerd op…
De Netflix-serie Into the Night is gebaseerd op het boek The Old Axolotl van de Poolse schrijver Jacek Dukaj. Maar in welk opzicht is mij niet geheel duidelijk. Het zal het gegeven zijn dat de zon iedereen dood, maar dit sciencefictionboek is compleet anders dan de serie. Overigens is deze titel wat sciencefiction ideeën betreft best de moeite waard om eens ter hand te nemen. Het boek is verkrijgbaar bij Amazon.nl voor € 2,99 in de Kindle editie.
Into the Night op Netflix: Spanning en intrige
Het begin van Into the Night is wat hectisch en onoverzichtelijk, iets waar deze serie last van blijft houden. Waar dat aan ligt, is wat moeilijk uit te leggen, maar hoe goed deze serie ook te kijken is, het blijft ergens wringen. Aan het eind blijf je toch een beetje onbevredigd achter, alsof het plot niet helemaal waterdicht is of is afgeraffeld. Maar nogmaals, dit is een prima serie met sciencefictionelementen, waarbij de spanning en intriges de boventoon voeren. We blijven dus niet hangen in dit vraagstuk en gaan snel verder.
Kleurrijke verzameling van interessante personages
Als blijkt dat de zon de grote boosdoener is, blijft het nog even in het ongewisse waardoor de populatie op aarde in rap tempo decimeert. Iedere aflevering heeft de titel van een van de personages en laat wat van hun achtergrond zien. Hierdoor is er ook niet echt een personage die de noemer van hoofdrol verdient. Iedereen speelt op zijn of haar manier een rol in het hele gebeuren en het is erg interessant hoe je er na verloop van tijd achterkomt wat hen drijft. Gevoelsmatig is het toch de jonge Sylvie (Pauline Etienne) die een sleutelfiguur zal blijken, al blijft dat vaag. Overigens komen de personages geloofwaardig over, wat een prettige bijkomstigheid is.
De acteurs
De acteur die piloot Mathieu Daniel Douek speelt – Laurent Capelluto – speelt ook een prominente rol in de serie Zone Blanche. Die is ook te zien op Netflix en eveneens waard om gezien te worden. De overige acteurs in Into the Night zijn misschien wat minder bekend bij het grote publiek, maar de meeste hebben aardig wat rollen op hun naam staan. Zoals bijvoorbeeld Jan Bijvoet, die in Peaky Blinders speelde.
Into the Night op Netflix:
De spanningen lopen hoog op
Het spreekt voor zich dat de spanningen tijdens de reis hoog oplopen. Het duurt dan ook niet lang of we moeten van een sympathiek personage afscheid nemen. Ach, zo gaan die dingen. Aan het eind van iedere aflevering krijgt de kijker een dijk van een cliffhanger voorgeschoteld, waardoor je snel naar de volgende aflevering skipt. Het geheel voert je naar een spannend eind, wat goed in elkaar zit. Mocht het niet tot Into the Night seizoen 2 komen, is dit acceptabel. Maar er zijn nog genoeg losse eindjes waar de makers nog even mee vooruit kunnen. Al met al is Into the Night een beetje vreemd, maar wel lekker.
Into the Night streamt nu op Netflix.
Lees meer Modern Myths-recensies!
© 2019-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Netflix
Reactie plaatsen