Suske en Wiske: Boemerang - openingsbeeld

Suske en Wiske: Boemerang – volwassen scifi rond onze jeugdhelden

Theofiel Boemerang, de man van de kleine percentjes, heeft in de toekomst een mega-imperium opgebouwd. De hele wereld is in zijn macht en als een ware Big Brother drukt hij elk verzet de kop in. Slechts een klein groepje rebellen – waaronder Suske en Wiske – strijden voor de vrijheid. Suske en Wiske: Boemerang maakt onderdeel uit van de Willy Vandersteen hommage-reeks. Hierin geven verschillende striptekenaars en -schrijvers hun visie op deze klassieke striphelden. En dat is heel erg leuk! 

Suske en Wiske zijn een onlosmakelijk onderdeel van mijn jeugd. Ze zijn dit jaar zelfs al 75 jaar oud! Voor Amerikaanse superheldencomics me voor altijd in hun greep zouden krijgen, las ik op stripgebied Donald Duck en Suske en Wiske. Net als de meesten van mijn generatie (en daarna). Je kent het wel: tijdens vakantie stapels oranje albums mee op de achterbank van de auto, of hopen dat de laatste delen die je nog miste verkrijgbaar waren bij de ‘alle albums voor twee gulden’-aanbieding. En de geur van de achteraf-boekwinkeltjes waar ze in oude dozen nog volop verkrijgbaar waren. Jeugdsentiment!

Van België naar Amerika

Honderdnegentig albums later, rond nummer 257 (De rebelse Reinaert), was ik de interesse voor Suske, Wiske, Sidonia, Lambik en Jerom langzaam kwijtgeraakt. De Belgische vrienden werden verruild voor Amerikaanse helden als Spider-Man, Batman en de Hulk, de Vergelders (Avengers), Verdedigers (Defenders) en de X-Mannen. De oranje Suske en Wiske-albums behielden een ereplaatsje in mijn stripboekenkasten, maar jaren keek ik niet naar ze om. Tot ik onlangs in de bibliotheek Suske en Wiske: Boemerang zag liggen. Met een prachtig gedetailleerde voorkant waarop al mijn jeugdhelden in een meer realistische stijl getekend waren, compleet met futuristische straalgeweren, gestroomlijnde jetvliegtuigen en sprookjesfiguren zoals eenhoorns, elfjes, saters en centauren. Wat was dit?

Willy Vandersteen hommage-reeks

Suske en Wiske: Boemerang is de tweede uitgave in de Willy Vandersteen hommage-reeks. Dit eerbetoon aan de geestelijk vader van het Belgische duo is geschreven door Conz en getekend door Steven Dupré. Standaard Uitgeverij nodigt sinds 2017 elk jaar een scenarist en een tekenaar uit om een uniek en persoonlijk verhaal voor Suske en Wiske te schrijven en te tekenen. Het eerste deel – Suske en Wiske: Cromimi – is gemaakt door Yann en Gerben Valkema. Het derde deel – Suske en Wiske: De Kwakkelende Kwakzalver – is van de handen van Zidrou en Jean-Marc Krings. Dit jaar verschijnt op 1 mei het vierde deel – Suske en Wiske: De Preutse Prinses – van Paul Geerts. Hij keert ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van het duo nog eenmaal terug voor een nieuw verhaal.

Suske en Wiske, aanjagers van het fantastische genre

Tijdens het lezen van die hommage-reeks kwam ik er opnieuw achter hoezeer mijn liefde voor het fantastische genre door Sukse en Wiske aangewakkerd is. Als je hun albums er nog eens op naslaat, zie je verhaal na verhaal overbekende elementen uit de fantasy, sciencefiction en horror voorbij komen. Tijdreizen, folklore en legendes, spoken, ruimtereizen, magische werelden, fabelwezens en magie; het zit er allemaal in. De verbeelding en de humor uit die verhalen – de essentie van Suske en Wiske – vind je terug in de hommage albums. De helden worden in andere situaties gezet, maar zijn onmiskenbaar zichzelf. Van de klungelige Lambik tot de krachtpatser Jerom, deze alternatieve avonturen zijn overduidelijk door liefhebbers gemaakt.

Ruimte voor andere schrijvers en tekenaars

Dat maakt de hommage-reeks dus zo leuk, de ruimte die andere schrijvers en tekenaars krijgen om hun visie op Sukse en Wiske te geven. Schrijvers en tekenaars die ook fan zijn van het Belgische duo en voortborduren op de elementen waarvan ze zelf genoten hebben in de verhalen. Net als in de Amerikaanse comics. Daar mochten andere stripmakers ook verhalen over de superhelden maken, nadat Stan Lee, Jack Kirby, Bob Kane en alle andere geestelijke vaders ermee gestopt waren. Zonder die vrijheid was er geen The Dark Knight Returns van Frank Miller, of Watchmen van Alan Moore. De striphelden zouden bevroren in de tijd zijn en steeds antieker worden. Net als bijvoorbeeld Kuifje van Hergé. Het is dit gevoel van frisse, nieuwe energie – dat mij al die jaren geleden naar de comics trok – die ik nu proef in Boemerang, Cromimi en De Kwakkelende Kwakzalver.

Suske en Wiske: Boemerang –
sciencefiction actiethriller vol emotie

Suske en Wiske: Boemerang - achterkant klein 2Vooral Suske en Wiske: Boemerang sprak me aan. Een van mijn favoriete boeken is 1984 van George Orwell en de verwijzing daarnaar op de achterkant van het album maakte me zeer nieuwsgierig. Dat, en de kinetische manier waarop de helden langs een touw naar boven klimmen, in dezelfde volgorde als de klassieke tekening op de achterkant van de reguliere albums. Jerom onderop en dan van onderen naar boven toe Lambik, Sidonia, Suske en Wiske.

Die tekenstijl van Steven Dupré verveelt nooit gedurende het album van 48 pagina’s. Prachtig gedetailleerde achtergronden, spannend perspectief, interessante cameravoering en realistisch ogende – maar toch ook cartooneske – personages, maken het verhaal een feest om naar te kijken. Dat verhaal zelf is spannend en zit vol actie. Zoals gezegd heeft Theofiel Boemerang de macht in de wereld en brengt hij zijn stofzuigers, gemaakt met kinderarbeid, als een ware tiran aan de man. Enkel het verzet met daarin Sukse, Wiske en onze andere helden, probeert iets aan de situatie te veranderen. Boemerang is een heuse sciencefiction actiethriller, met een mysterie waar je je achteraf voor op je kop slaat dat je het niet doorhad. Ook zit er een element in dat een tranentrekker is voor Suske en Wiske-fans, dat helemaal op het eind nog eens extra hartverscheurend is. Om nog een comic aan te halen: ik moest denken aan Miracleman van Alan Moore, dat dezelfde emotie bij me opriep.

Suske en Wiske: Boemerang - Het team

Suske en Wiske: Cromimi – tjokvol humor

Maar ook Suske en Wiske: Cromimi mag er zijn. Als Gerben Valkema als vaste tekenaar van Suske en Wiske gevraagd zou worden, zou ik de serie zo weer opnieuw gaan volgen. Vooral zijn Lambik is om je te bescheuren. Maar de humor en vrolijkheid spat van elk plaatje af. In dit verhaal vind je een scala aan kleine en grote verwijzingen naar elementen uit de Suske en Wiske-serie, inclusief opnieuw de menselijke piramide van helden. Wel komt Bikbellum uit De Dolle Musketiers (album nummer 89) zomaar uit het niets opdagen. Dat is verhaaltechnisch wel te makkelijk. Als je hem wilt gebruiken, prima, maar verzin er dan wel een logische reden voor. Maar verder is Cromimi een geweldig album, met een fijne tijdreisparadox en tjokvol humor.

Suske en Wiske: Cromimi- Lambik en Jerom

Suske en Wiske: De Kwakkelende Kwakzalver –
niet heel soepele satire

Het derde album in de serie – Suske en Wiske: De Kwakkelende Kwakzalver – overtuigde me het minst van de drie. Hoewel het verhaal leuk begint met een draak die stampij maakt in het centrum van Brussel, is het verdere verloop wat saai als je het vergelijkt met de eerdere twee albums. Wiskes gezicht blijft in een grimas staan na één knipoog teveel en de helden moeten naar Frankrijk om er iets aan te laten doen. De Franse stripfiguren voelen nattigheid en zijn bang dat de Belgische helden hun stripmarktaandeel in gevaar komen brengen. Ze besluiten de helden het land uit te zetten, wat resulteert in een confrontatie. Waar Jerom versus Asterix en Obelix nog best interessant kon zijn, is De Kwakkelende Kwakzalver vooral een satirische aaneenschakeling van grappen en grollen, met een plot dat niet helemaal soepel verloopt.

Suske en Wiske: De Kwakkelende Kwakzalver - Vlaamse helden

Suske en Wiske: Boemerang –
de liefde voor Suske en Wiske

Suske en Wiske: Boemerang 2Wat alle albums in de Willy Vandersteen hommage-reeks zoals gezegd gemeen hebben, is de liefde voor Suske en Wiske. Je voelt dat de makers ervan in hun jeugd dezelfde avonturen met de helden beleefd hebben als je dat zelf hebt gedaan. Dat roept nostalgie en warme gevoelens op en maakt dat je de klassieke albums weer eens uit de kast wilt trekken. Naast dat compliment is vooral Suske en Wiske: Boemerang een heel goed stripboek. En Suske en Wiske: Cromimi is heerlijk om je humeur mee op te vrolijken. Ik ga deze hommage-reeks in ieder geval op de voet volgen en hoop de komende jaren nog veel vaker verrast te worden door de uiteenlopende schrijvers en tekenaars die hun talenten op mijn jeugdhelden mogen loslaten. Knipoog!

Titel: Suske en Wiske: BoemerangSuske en Wiske: Cromimi - Helden stapelen 2
Auteur: Conz
Tekeningen: Steven Dupré
ISBN: 978 90 022 6628 7

Titel: Suske en Wiske: Cromimi
Auteur: Yann
Tekeningen: Gerben Valkema
ISBN: 978 90 022 6375 0

Titel: Suske en Wiske: De Kwakkelende Kwakzalver
Auteur: Zidrou
Tekeningen: Jean-Marc Krings
ISBN: 978 90 022 6723 9

Uitgever: Standaard Uitgeverij

Modern Myths Shop:

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Standaard Uitgeverij

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • Merchoid - 100% Awesome official Geek Merchandise
  • BoekenBoeken