Al jaren is Stephen King mijn favoriete auteur. Als tiener raakte ik bezeten van zijn boeken en werd geïntrigeerd door zijn kunst om complete dorpen op de kaart te zetten en personages te creëren die je lang bijblijven. Na wat losse flodders besloot ik zijn boeken te lezen zoals King ze geschreven heeft. Inmiddels ben ik aangekomen bij De Spelbreker (Gerald’s Game) uit mijn geboortejaar 1992. In 2017 kwam Netflix met de verfilming. Een perfect moment om het verhaal uit te diepen en de twee naast elkaar te leggen.
Jessie (Carla Gugino (Watchmen, Sucker Punch)) en Gerald Burlingame (Bruce Greenwood (Doctor Sleep, Kingsman: The Golden Circle)) willen een weekendje doorbrengen in hun huisje aan een meer in de afgelegen bossen van Maine. Gerald blijkt niet meer zo te genieten van gemeenschap met zijn vrouw, maar vindt het een stuk leuker als hij haar kan vastbinden. In het vakantiehuisje haalt hij twee gloednieuwe handboeien tevoorschijn om weer een spelletje te spelen. Gewillig gaat Jessie mee, maar al snel voelt ze er helemaal niets voor en vraagt ze losgemaakt te worden. Gerald doet alsof zijn neus bloedt en een ruzie met zijn vrouw wordt hem fataal. Op dat moment begint de horror pas echt. Met haar man dood aan haar voeten, haar armen geketend aan een bed en afgezonderd van alle hulp, moet Jessie los zien te komen voor ze zelf ook het loodje legt.
Stephen King – Films, films en nog meer films
Naast het belachelijke aantal boeken dat Stephen King schreef, zijn er talloze verhalen van hem verfilmd. Sommige zelfs meerdere keren. Carrie verscheen drie keer op het witte doek en van Kings’ enorme roman IT verscheen vorig jaar nog het laatste deel van een tweede versie. Kijkend naar zijn oeuvre blijken al zijn boeken tot dat moment (gepubliceerd onder zijn eigen naam, boekenseries en bundels niet meegeteld) al verfilmd te zijn. Toch duurde het tot 2017 voor Gerald’s Game door Netflix opgepakt werd. Wat maakte dit verhaal zo anders en waarom is Jessie Burlingame niet zo bekend als andere personages van King? Feitelijk gezien scoort Gerald’s Game gewoon minder goed. Het boek is bij lange na niet zo populair. Heeft King steken laten vallen of is er meer aan de hand?
Gerald’s Game – Een late King in een vroege periode
Allereerst denk ik dat het boek minder populair was, omdat het niet een typische King was. Het boek lijkt een bovennatuurlijke aanwezigheid te missen, speelt zich voornamelijk af op een bed en draait volledig op de gedachtespinsels van Jessie. Veel van Kings nieuwere boeken zijn meer thriller dan horror; ook zijn werk maakt ontwikkelingen door. Gerald’s Game had misschien meer succes kunnen hebben als het nu was uitgekomen in plaats van in 1992. Wellicht dat daarom de film ook op zich liet wachten. Veel van Kings boeken vragen om investering en dit is er zeker eentje van.
De openingsscène is sterk. Het machtsspel en de ongelijkheid tussen Gerald en Jessie, man en vrouw, is een onderwerp dat nu nog actueel is. Het is logisch dat King zijn boek opdroeg aan zes prachtige vrouwen, zoals hij het verwoordde. Na de korte dialogen zijn we aangewezen op Jessie en het verhaal speelt zich voornamelijk in haar hoofd af. Jessies gedachten zijn niet altijd gestructureerd, zoals het ook niet is bij echte mensen. De paniek slaat in eerste instantie toe en daarna komen de talloze oplossingen, maar soms is daar tijd voor nodig. En wat doe je als je zeeën van tijd hebt, de dood nadert en je alleen bent met je gedachten? Juist, je denkt terug aan je verleden en je verwerkt al die dingen waar je jaren niet aan hebt proberen te denken.
Het boek – Claustrofobisch en beknellend
Tijdens Jessies gevangenschap wordt ze vergezeld door allerlei stemmen. Vooral haar moeder en een oude vriendin van school, Ruth, lijken hun mening belangrijk te vinden. Waar de een haar eraan probeert te herinneren een geduldige vrouw te blijven die wel gered zal worden, zorgt Ruth ervoor dat Jessie alert blijft en tot actie overgaat. Het boek heeft een claustrofobische en beknellende toon en dat voel je als lezer. Hoe zwakker Jessie wordt, hoe dunner de lijn tussen haar herinneringen en de werkelijkheid. Waar je in het begin zou denken dat er vanzelf iemand komt, is dat hetgeen waar je uiteindelijk nog banger van wordt. Wat als iemand haar vindt, maar ook niet van plan is om haar los te maken? Deze paranoïde gedachten slaan je om je oren en je bent blij als je kunt wegzinken in Jessies herinneringen, al is het daar ook geen pretje.
Dit alles maakte het voor mij een plezier om te lezen. Daarnaast zijn twee scènes me erg bijgebleven. Inhoudelijk kan ik daarover weinig zeggen zonder te veel weg te geven, maar ik kan wel zeggen waarom ze me bijbleven. Echt bang word ik niet van boeken en nooit eerder voelde ik adrenaline of angst tijdens het lezen van een King-boek. Ik las ze met plezier en interesse, maar met angst? Nooit! Tot dit boek. Een scène liet mij de klok vergeten, want ik moest verder lezen. De tweede scène was niet eng, slechts gruwelijk. Een moment waarop je bij een film zou wegkijken, alleen was dat nu geen optie. Je kon alleen doorlezen en je indenken wat Jessie op dat moment meemaakte.
De Netflix-film – Een onverwachte hit
Een boek verfilmen dat zich volledig in het hoofd van een personage afspeelt, lijkt onmogelijk. Toch heeft Mike Flanagan (ook verantwoordelijk voor Doctor Sleep) een spannende film neer weten te zetten. Alle belangrijke momenten zijn verwerkt en ik miste niets. De beslissing om al Jessies stemmen terug te dringen tot twee stuks en te personifiëren als Jessie zelf en wijlen haar man Gerald was een meesterlijke zet. Niet alleen konden de acteurs daarmee alles laten zien wat ze in huis hadden, als kijker blijft het geheel een stuk begrijpelijker. De aandacht ging nog meer naar Jessie, haar noodsituatie en haar verwerkingsproces. Veel bijzaken zijn weggelaten en de film staat nog steeds als een huis. Er wordt iets minder aan je fantasie overgelaten, maar dat maakt de twijfel niet minder.
Gerald’s Game – Boek of film: Iene miene mutte
In deze Gerald’s Game vergelijkingsrecensie is er geen winnaar. Beide mediumvormen hebben het ultieme uit dit verhaal gehaald. Waar het boek rust op innerlijke dialogen en de fantasie van de lezer, pakt de film uit met goed acteerwerk en prachtige foreshadowing. Beide zijn het waard om eens bekeken te worden. Toch zal je, met de voorkennis van een van de twee, altijd te veel informatie hebben als je de ander gaat lezen/kijken. Een tweede keer is het verhaal minder spannend, dus je moet nog steeds een keuze maken of je het boek of de film als eerste aangaat. Kruip je in Jessies hoofd of ga je voor je televisiescherm zitten? Waar je ook voor kiest, Gerald’s Game is zeker de moeite waard. Verwacht geen typische Stephen King, dat is het zeker niet, maar desondanks is Gerald wel een waardige tegenstander in het rijtje van zijn werken.
Gerald’s Game streamt nu op Netflix. Nog een boek met film vergelijking lezen? Daniel besprak ook In the Tall Grass.
Titel: Gerald’s Game (De Spelbreker)
Auteur: Stephen King
Regisseur: Mike Flanagan
Acteurs: Carla Gugino, Bruce Greenwood
Uitgever: Luitingh Sijthoff (boek), Netflix (film)
Genre: thriller / psychologische horror
ISBN:
Gerald’s Game: 978 14 447 0745 8
De Spelbreker: 978 90 210 0562 1
Modern Myths Shop
Koop Gerald’s Game via Bol.com:
Gerald’s Game – Stephen King
De Spelbreker – Stephen King (tweedehands)
Lees meer Modern Myths recensies!
© 2019-2024 Modern Myths
Reactie plaatsen