De sciencefictionthriller The War of the Worlds – waarin de mensheid wordt aangevallen door de bewoners van Mars – is al talloze malen de bron geweest van films, strips, muziekalbums en een even legendarisch hoorspel. Je kent vast het beeld van de driepotige aanvalsmachines van Mars en het verloop van de buitenaardse invasie. Toch is het televisiezender Fox gelukt om een frisse draai te geven aan deze sf-klassieker in een nieuwe serie rond dit oude verhaal.
Deze recensie is gebaseerd op de eerste twee afleveringen van War of the Worlds op Fox Nederland. Let op: kleine spoilers voor het oorspronkelijke WotW-verhaal.
The War of the Worlds van de Britse schrijver H.G. Wells – die ook klassiekers als The Time Machine en The Invisible Man schreef – is niet alleen beroemd vanwege het boek, maar ook door onder andere de rock-musical uit 1978 van Jeff Wayne en het hoorspel uit 1938 van Orson Welles. Het wordt gezegd dat het hoorspel over de invasie van onze planeet door het leger van Mars zo realistisch was, dat luisteraars het echt geloofden en er een massahysterie uitbrak. Het verhaal is dan ook bijzonder, doordat je vanuit het perspectief van de mensheid het verloop van de invasie volgt en het onbekende van buitenaardse wezens voelbaar meemaakt. In elke bewerking wordt een antwoord gegeven op de vraag hoe een buitenaardse invasie zou kunnen verlopen in de tijd waarin die productie gemaakt wordt. Zo blijft het verhaal altijd relevant. Invloeden van de klassieker zie je ook terug in films als Independance Day uit 1996.
De invasie in het hier en nu
Diezelfde vraag stellen de makers van deze nieuwe achtdelige War of the Worlds-televisieserie, met ook nu het perspectief van onze huidige wereld als basis. Het boek van H.G. Wells komt uit 1898 en binnenkort verschijnt er nog een WotW-serie op de BBC, die zich in dat Victoriaanse tijdperk afspeelt. De Fox-serie verloopt echter totaal anders en plaatst de invasie van Mars zoals gezegd in het Europa van nu, wat bijzonder goed werkt. Europese wetenschappers pikken een mysterieus signaal afkomstig van Mars op. Hoewel de vondst openbaar gemaakt wordt, houdt de overheid de betekenis van het signaal geheim, tot een klokkenluider via Twitter de bevolking waarschuwt te vluchten. Paniek breekt uit. Vanuit het oogpunt van verschillende personages beleef je de gebeurtenissen mee. Onbekende objecten storten vanuit de lucht op aarde en de invasie is begonnen.
Zelfbehoud boven alles
De serie laat er geen gras over groeien. De mensheid komt er snel achter dat het menens is, als het grootste gedeelte van de bevolking meteen uitgeschakeld wordt. Deze War of the Worlds-serie is een post-apocalyptisch sciencefictionverhaal, waarin het overleven van de weinige personen centraal staat die overblijven na de eerste aanval van Mars. Ben je liefhebber van vergelijkbare verhalen als The Stand van Stephen King of The Walking Dead (ook op Fox), dan zul je smullen van deze serie. Verwacht geen heroïsch avontuur zoals de Steven Spielberg War of the Worlds uit 2005 met Tom Cruise in de hoofdrol. Net als in The Walking Dead, waarin de zombies ondergeschikt zijn aan het menselijk drama rond de hoofdrolspelers, is de invasie van Mars voor deze War of the Worlds een excuus om te laten zien waar wij als moderne mens toe in staat zijn als de veilige regels van onze maatschappij wegvallen. Goed, natuurlijk speelt het gevaar van nietsontziende aliens die uit zijn op de totale uitroeiing van de volledige mensheid een belangrijke rol, maar de serie laat in de eerste afleveringen pijnlijk duidelijk zien dat we – als het erop aankomt – ondanks al onze technologische vooruitgang en beschaving uiteindelijk kiezen voor zelfbehoud van de eigen persoon en onze geliefden ten koste van anderen.
Wat zou jij doen in een post-apocalyptische wereld?
Als kenner van het oorspronkelijke verhaal van H.G. Wells zul je er al snel achter komen dat deze serie geïnspireerd is op The War of the Worlds, maar het verhaal helemaal eigen maakt. Verwacht ook geen ‘tripods’; die zitten er niet in. Na de screening van de eerste twee Fox War of the Worlds-afleveringen sprak ik regisseur Gilles Coulier, die de eerste vier afleveringen voor zijn rekening nam. Deze Vlaamse filmmaker staat bekend om kleine, menselijke verhalen als de film Cargo en de televisieserie De Dag. Hij werd speciaal benaderd door de producenten van de serie en hoewel hij geen sciencefictionliefhebber is, was Gilles zeer geïnteresseerd in het in beeld brengen van een antwoord op de vraag hoe wij als mens om zouden gaan met een buitenaardse invasie.
Hedendaags drama
Het drama wordt voortgestuwd door het dicht op de huid zitten van de hoofdpersonen. Net als in het eerdergenoemde hoorspel komt de angst hierdoor opnieuw zeer dichtbij. Je voelt de wanhoop van vluchteling Kariem Gat Wich Machar (gespeeld door Bayo Gbadamosi) die vanuit Calais door de kanaaltunnel Engeland binnenkomt, terwijl de invasie van start gegaan is. Je voelt je ongemakkelijk bij het geheim dat professor Bill Ward voor zijn ex-vrouw geheim houdt – een rol van Gabriel Byrne (The Usual Suspects, Hereditary), waar Gilles hard voor gevochten heeft om hem als acteur binnen te halen – en je snapt de keuze van moeder Sarah Gresham (Natasha Little (Mr. Nobody)) als ze Kariem ontmoet. Je hoopt daarbij dat je, mocht je zelf in een dergelijke situatie terechtkomen, de moed hebt om anders te kiezen. Maar diep vanbinnen weet je dat er een grote kans is dat je hetzelfde doet. En daar ligt de kracht van de serie.
War of the Worlds weer fris en nieuw
Hoe de rest van de serie zich verhoudt tot dit sterke begin is nog onbekend. Ik kreeg van Fox de kans om de eerste twee afleveringen te bekijken en vragen te stellen aan Gilles Coulier. De laatste vier afleveringen van de serie zijn door regisseur Richard Clark (Innocent, Versailles, Outlander, Doctor Who) gemaakt, die tegelijkertijd gefilmd werden met de opnames van aflevering een tot en met vier. Hopelijk is de kwaliteit van deze moderne War of the Worlds consequent. Voor nu ziet het er goed uit. De moderne setting in het hedendaagse Europa werkt goed en is herkenbaar. Doordat je niet weet hoe de makers het bekende verhaal zullen afronden – geen tripods dus, maar ook geen eenvoudig griepje dat het verhaal zal afronden – is War of the Worlds weer helemaal fris en nieuw. Voor liefhebbers van de sf-klassieker is deze Fox-serie dus een feestje: je ziet je geliefde verhaal terug in een prachtig nieuw jasje. Een maatschappijkritisch jasje dat het verhaal weer relevant maakt, zoals het hoort. Aanrader!
De eerste twee afleveringen van War of the Worlds zijn vanaf vandaag 3 november om 21:00 te zien op Fox Nederland.
Meer Modern Myths recensies vind je hier.
© 2019-2024 Modern Myths
Reactie plaatsen