Na het succes van Dark ging het Duits/Zwitserse team van schrijver Jantje Friese en regisseur Baran bo Odar voor Netflix aan de slag met een nieuw bovennatuurlijk mysterie. Het resultaat is 1899, waarin een stoomschip vol migranten – de Kerberos – in dat titeljaar een noodoproep opvangt van een in de Bermudadriehoek verloren gewaand ander schip van dezelfde rederij. Naarmate de Kerberos de onheilsplek nadert, ontstaan er steeds vreemdere situaties aan boord. Aflevering na aflevering blijkt niet alleen de Bermudadriehoek vol geheimen te zitten, maar ook het schip zelf. Inclusief de bemanning en passagiers. Lees onze 1899 recensie!
Door allerlei verplichtingen rond de feestdagen en andere najaarsdrukte kon ik eind november geen tijd vinden om eens goed te gaan zitten voor 1899. Ik ben groot liefhebber van de Duitse mysterie thriller Dark van Jantje Friese en Baran bo Odar en wilde ook hun nieuwe serie vol aandacht bekijken. Pas in december, in de kerstvakantie, kwam het ervan. Wederom was het genieten van een uiteenlopende schare personages, zo uit het leven gegrepen, die in een onmogelijk mysterie belanden.
Voor ik mijn recensie kon schrijven kwam helaas het nieuws dat Netflix geen tweede seizoen van 1899 heeft besteld. Wellicht dat er niet genoeg publiek voor de serie was vanwege hetzelfde tijdsgebrek als ik ondervond. Of misschien waren er te veel andere series om te kijken, zoals Wednesday, dat wel een kijksucces werd en wel een tweede seizoen krijgt. Nu kun je natuurlijk stellen dat een recensie van 1899 daarmee overbodig geworden is. Maar op Modern Myths willen we het beste van het fantastische genre onder je aandacht brengen en dus krijgt deze serie ook haar plekje op onze avonturensite.
Breng verandering teweeg
Ik heb niet de illusie dat mijn 1899 recensie Netflix over zal halen alsnog groen licht te geven voor een tweede seizoen van dit onderhoudende mysterie. Zelfs als iedereen die dit leest nu alsnog van de achtdelige serie gaat genieten, zal dat niet veranderen.
Maar je weet nooit. De gecancelde sciencefictionserie The Expanse stopte ook bij Netflix, maar werd voortgezet door Prime Video. Dus wie weet of dit historische mysterie ooit nog afgerond wordt. De fans laten het er in ieder geval niet bij zitten; je kunt een petitie ondertekenen op Change.org om Netflix op andere gedachten te brengen. Inmiddels is de teller al over de 70.000 handtekeningen.
1899 recensie – Wat is realiteit?
Namens Modern Myths heb ik de petitie ook getekend, want je weet maar nooit. Vooral omdat ik erachter wil komen of mijn theorieën over de gebeurtenissen in dit spannende mysterie kloppen. Want hoewel er in 1899 seizoen 1 veel wordt onthuld, is evenveel nog steeds gehuld in nevels.
De grootste vraag – waar de hele serie om draait – is: wat is nu de realiteit? Leven wij in een vaste realiteit en reageren we op situaties die daarin plaatsvinden, of interpreteren we de prikkels die we binnenkrijgen op onze eigen manier en vormen we zo onze eigen realiteit? De serie was nog niet klaar met dat filosofische vraagstuk te ontleden.
Babylonische spraakverwarring
Het begint allemaal op de “Kerberos”, een stoomschip dat in 1899 van Europa onderweg is naar Amerika. Aan boord bevinden zich, naast de Duitse bemanning, een bonte schare aan uiteenlopende personages van verschillende afkomst. Er is een jetset van welgestelde Franse en Spaanse afkomst, een madame met een Oosterse vrouw en haar dochter op touw en in het onderste verblijfskwartier van het schip – achter slot en grendel – bevindt zich een groep doopsgezinde armelui.
Aan boord is het dus een Babylonische mix van Europeanen dat voor de nodige verwarring zorgt als de situatie gevaarlijk wordt. Want niet alleen het bovennatuurlijke mysterie speelt de passagiers en de bemanning parten, ook veel opvarenden blijken een duister geheim met zich mee te dragen. 1899 geeft je elke aflevering een stukje achtergrond van de belangrijkste personen aan boord, terwijl het overkoepelende mysterie steeds verder ontrafeld wordt. De link tussen het mysterie en de opvarenden raakt daarmee steeds verder verwikkeld.
1899 recensie – Een spookschip op touw
Dat mysterie kondigt zich aan in de vorm van de “Prometheus”, een stoomschip van dezelfde rederij als de Kerberos, dat spoorloos verdween op zee. Een noodsignaal brengt de Kerberos op het spoor van de Prometheus en tijdens een mistige dag wordt het schip gevonden. Er blijkt echter niemand aan boord te zijn en het schip is in verval. De Kerberos neemt het spookschip op sleeptouw en vervolgt haar reis.
Dan krijgt de bemanning via de telegraaf de onheilspellende boodschap dat het schip gekelderd moet worden. Kapitein Eyk Larsen (Andreas Pietschmann (Tatort, Dark)) weigert echter en besluit beide schepen terug naar hun thuishaven te brengen. Dat zet hem lijnrecht tegenover zijn bemanning en de passagiers die koste wat het kost naar Amerika willen vluchten. Als daarbij op de Kerberos onverklaarbare sterfgevallen plaatsvinden, slaat de paniek en het bijgeloof toe. Niet alleen muiterij ligt op de loer, maar ook bovennatuurlijke ontdekkingen doen de onrust aan boord toenemen.
Op naar het land der vrijheid
Centraal in deze consternatie staat doctor Maura Franklin (Emily Beecham (Into the Badlands, Cruella)). Zij is een van de eerste vrouwen die in die tijd medicijnen mocht studeren en heeft zich gespecialiseerd in het menselijke brein. In Engeland mag ze als vrouw echter geen praktijk voeren en dus is ze op weg naar Amerika, waar dat wel mag. Daarnaast is ze op zoek naar haar vermiste broer en hoopt ze in New York een spoor van hem te vinden. Een mysterieuze brief met het opschrift “What is lost, will be found” – wat verloren is, zal gevonden worden – is haar enige houvast op de reis.
In de Bermudadriehoek – aan boord van de Prometheus – vindt ze een mysterieuze, stilzwijgende jongen. Zijn enige bezit is een zwarte piramide, een vreemd object dat hij haar aanbiedt en de sleutel moet zijn voor alle bizarre gebeurtenissen die plaatsvinden als het spookschip gevonden is. Daarnaast probeert een eveneens mysterieuze vreemdeling – Daniel Solace (Aneurin Barnard (Dunkirk, The Goldfinch)) – haar te helpen. Maar ook hij heeft de nodige bijbedoelingen en iedereen begint zich steeds vreemder te gedragen…
1899 recensie – Het realisme overboord
Waar Dark nog redelijk realistisch bleef, wordt 1899 met elke aflevering vreemder en gooit men de werkelijkheid steeds verder overboord. In die eerste serie draaide het om doodnormale mensen die zich in een bovennatuurlijke situatie bevinden, in dit nieuwe verhaal van Friese en Bo Odar lijkt het alsof je naar een nieuwe Lost aan het kijken bent.
En die serie van J.J. Abrams begon in 2004 ijzersterk, maar werd door het succes steeds verder verlengd, waarmee het verhaal ook steeds meer verwaterde. Alle mysterieuze elementen bleken uiteindelijk een wassen neus, wat voor teleurstelling zorgde.
Gissen naar een oplossing
Nu heb ik vertrouwen in de makers van Dark en 1899. Ze hebben zeker weten een goed einde in hun vizier, waar ze nu helaas niet verder naartoe kunnen bouwen. Ik blijf niet alleen gissen naar de oplossing van het mysterie in 1899, maar ook naar waarom de serie niet beter aansloeg.
Zoals gezegd kan dat aan externe factoren liggen, maar wellicht komt de serie voor het grote publiek te langzaam op gang. Of is de situatie aan boord van de stoomschepen te bizar? Het kan ook zijn dat we uitgekeken zijn op Bermudadriehoekmysteries. Of misschien zijn de personages te onsympathiek of heeft de marketingafdeling van Netflix een fout gemaakt met het fragment uit de serie dat speelt als je 1899 selecteert. Het onverklaarbare mysterie aan boord is een grote trekker, het maatschappelijk onrecht waar Maura mee te kampen heeft is dat niet.
1899 recensie – Druk op reset en kijk alles nog eens!
Waar het ook aan ligt, op dit moment bevindt de serie zich in limbo. Of eigenlijk in de Bermudadriehoek dus. Ik heb me in ieder geval zeer vermaakt met 1899 en baal ervan dat al mijn gevormde theorieën voorlopig niet getoetst kunnen worden. Ik hoop dat de makers van de serie hun verhaal elders kunnen voortzetten. Of dat er nog een extra lange special komt dat het verhaal afrondt, zoals destijds met Sense8 van J. Michael Straczynski en Lana Wachowski mogelijk was. Maar liever iets langers, desnoods een boek of boekenserie. Als het mysterie maar opgelost wordt.
Ga 1899 dus zeker kijken als je dat nog niet gedaan hebt. Ook al komt er nog geen tweede seizoen, met seizoen 1 stream je een redelijk rond verhaal waar je een poos op kunt teren. Mocht je daarna ook verder willen kijken, teken dan de petitie en laat van je horen. Net als in de serie zelf komen we met samenwerken hopelijk ergens. En raken we niet – ook net als in de serie – verloren op zee. Waarbij we elkaar wanhopig en hopeloos aanstarend, terwijl we op de resetknop drukken en het enige verhaal dat er is nog eens op herhaling zetten. Wellicht dat alles nog eens beleven ons verder brengt…
1899 streamt nu op Netflix. Bekijk hier de trailer:
Titel: 1899
Regisseur: Baran bo Odar
Acteurs: Emily Beecham, Andreas Pietschmann, Yann Gael, Lucas Lynggaard Tønnesen
Uitgever: Netflix
Medium: Netflix
Genre: Historisch mysterie
Lees meer Modern Myths-recensies!
© 2023-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Netflix
Reactie plaatsen